DISTRIBUIȚI

Un oraş fermecător, cu un centru vechi irezistibil, canale romantice ca în Veneţia, parcuri cât vezi cu ochii, sute de biciclete pe străzi, cei mai buni cartofi prăjiţi din lume şi ciocolată pe toate drumurile – ăsta e Brugge.

Când am plecat în Belgia avem în gând să vizitez două oraşe: Bruxelles şi Luxembourg. Preţul biletelor de tren ori de autocar din Bruxelles până la Luxembourg m-a descurajat însă: 60 de euro/sens mi s-a părut mult. Unde mai pui că ghizii mei locali – cei mai buni din câţi am întâlnit – m-au sfătuit călduros să merg la Brugge. Aşa că în schimbul a 25 de euro (şi în jur de 15 în week-end) cât au costat biletele de tren dus-întors şi după o călătorie de o oră am ajuns într-un poveste. Una cu ciocolată, case ca de turtă dulce, prichindei care merg la şcoală pe bicicletă şi bunici care merg la piaţă tot pe două roţi.

Brugge e un orăşel medieval din inima Flandrei, ceea ce înseamnă că ai face bine să uiţi de cunoştinţele de franceză şi de engleză pe care le ai pentru că nu-ţi vor fi prea mult de folos. Să nu fii deci surprinsă dacă la magazine, în tren ori pe stradă ţi se va răspunde în flamandă (olandeză), chiar dacă tu ai adresat întrebarea în franceză ori engleză. Străzile au nume lungi şi imposibil de pronunţat aşa că mie mi-a fost puţin greu să mă ghidez chiar si după harta cumpărată de la un automat din gară (50 de cenţi).

Brugge e unul dintre cele mai liniştite oraşe în care am fost. Cu toate că pe bulevardul principal din centrul vechi e mai tot timpul o forfotă de nedescris – chiar şi în extra-sezon, pe străduţele lăturalnice, pe poduri, prin parcuri, la restaurante şi cafelene e un calm nemaiîntâlnit. E ca şi cum în Brugge ar fi mereu vremea siestei, deşi e puţin cam greu de crezut asta pentru că e cam departe de Mediterana.

Credeam că nu există un alt oraş din Belgia unde să curgă râuri de ciocolată mai mult ca la Bruxelles. Asta până când buticurile din Brugge au început să îşi ridice unul câte unul obloanele. Pe străduţele înguste, unul din două magazine este o ciocolaterie aşa că e lesne de înţeles de ce Oraşul Ciocolatei e aici, în Flandra. Dacă eşti ciocoholic, n-ai nicio scăpare. Sunt sute de sortimente de praline şi alte specialităţi de ciocolată, toate expuse cu măiestrie în vitrine.

Dacă te-ai pricopsit cu câteva cutii de praline delicioase, cel mai bine e să mergi să le savurezi în linişte. Iar cel mai liniştit loc din Brugge, ba chiar din lume – după cum spun unii – e Princely Beguinage Ten Wijngaarde. În fiecare zi, de la 6 dimineaţa la 6 seara te poţi plimba prin curtea mănăstirii vechi de aproape 800 de ani.


Citeste mai mult: https://www.travelgirls.ro/idei-de-vacanta/cum-sa-supravietuiesti-in-brugge.html

DISTRIBUIȚI