DISTRIBUIȚI

Despre Dobrogea se vorbește mult, mai ales când vine vorba de Munții Măcinului, despre Delta Dunării ori despre litoral. Sunt atât de multe motive pentru care merg acolo încât nu știu cu ce să încep.

Mă gândesc mai intâi că e singurul loc din țară unde găsești munți, chei, mare, deltă, bălți cu mult pește și, bineînțeles Dunărea. Și nici nu trebuie să bați prea mult drum să le vezi pe toate. Ai însă nevoie de mult timp și de patru anotimpuri pentru că în fiecare sezon Dobrogea de Nord are altă față și altceva de oferit.

De ce îmi place Dobrogea de Nord?

Îmi place pentru că găsesc aici cetăți și fortificații antice dar și medievale la tot pasul, unele de prea puțini știute. Enisala și Argamum poate sunt cele mai cunoscute dar pământul geme de ruine cu povești multe: Dinogeția – aproape de Galați, Noviodum – la Isaccea, pe drumul care leagă Tulcea de Galați, Aegessus – în Tulcea și lista e lungă.

Îmi place pentru că Delta te pândește la tot pasul. Și nu mă gândesc acum doar la Sulina ori la Sfântu (Gheorghe). Până la stațiile terminus, navele care pleacă din Tulcea opresc și în alte locuri, mai puțin cunoscute, mai puțin atinse de turism, cu localnici primitori și mâncăruri delicioase: Mila 23, Maliuc sau Crișan. Și-apoi, poate nu știai dar nu e nevoie de o cursă de câteva ore pe apă (și destul de piperată, pentru că un preţul unui singur bilet, până la Sulina și Sfântu Gheorghe e 40 de lei) pentru a ajunge în Deltă.

Îmi plac câmpurile înroşite de maci de la începutul lunii iunie, libelulele colorate care zboară iute de colo-colo, caii sălbatici de la Letea, vinurile dobrogene, peştele proaspăt aruncat într-un ceaun pentru borş şi pentru satul bunicilor, în care bucata asta de ţară mi-a devenit de-a lungu anilor atât de dragă.


Citește mai mult: https://www.travelgirls.ro/idei-de-vacanta/cum-sa-nu-iubesti-dobrogea-de-nord.html

DISTRIBUIȚI