DISTRIBUIȚI

Am fost de două ori până acum în Afganistan și voi reveni curând pentru a treia oară, m-am plimbat pe străzile din Kabul, am traversat munții, am dormit sub cerul liber, am stat în vreo două sate și m-am relaxat tolănită în livezi, la povești cu localnicele. Aproape toate s-au căsătorit devreme cu bărbați aleși de familie și și-au dus așa viața cu lacrimile ascunse sub văl. Mulți dintre afgani au trecut prin foc și împușcături, prin evacuări, s-au refugiat în Pakistan până s-au liniștit lucrurile la ei în țară, au trăit în corturi, și-au născut și crescut copiii acolo și revenit peste ani la ei acasă. Alții au fugit în Europa ori în America, și-au deschis restaurante ori au început să-și scrie povestea în versuri. Oricum, cei mai mulți s-au întors în Afganistan, în locurile în care s-au născut. Nu puțini au fost cei care și-au găsit pământurile ocupate de case mari impunătoare ori de averi noi. Au fost nevoiți să o ia de la capăt, să lucreze cu ziua la reconstruirea efectivă a țării.

Călătoriile mele în Afganistan au fost imaginare și au decurs o dată cu fiecare pagină a cărților scriitorului afgan Khaled Hosseini, citite din confortul canapelei din București. Poveștile lui Hosseini sunt scrise într-un mod atât de realist încât, cu fiecare capitol, ai impresia că ești și mai aproape de această țară, ba chiar în casa personajelor. Khaled Hosseini s-a născut în 1965 în Kabul, în vremurile bune ale Afganistanului, când femeile mergeau la facultate și nu erau discriminate în societate. Anii de război și schimbarea puterii și-au spus însă cuvântul și istoria a luat o cotitură radicală. Când s-a întâmplat asta, autorul era deja plecat cu familia în Franța (au emigrat în 1976) și apoi în Statele Unite ale Americii.

Cele trei cărți ale lui Khaled Hosseini s-au vândut ca pâinea caldă peste tot în lume. Doar primele două au ajuns în mâinile a peste 38 de milioane de oameni. Toți acești cititori, ca și mine, au aflat despre familia afgană – principala temă din scrierile lui Hosseini. „În Afganistan, tu, ca individ, nu reprezinți nimic. Tu ești fiul cuiva, ești un frate, un văr, un unchi. Ești parte din ceva mult mai mare decât tine”, zice autorul.

Splendida cetate a celor o mie de sori

splendida cetate khaled hosseini

„Splendida cetate a celor o mie de sori” este a doua carte scrisă de Hosseini, în 2007, dar prima pe care eu am cumpărat-o și am citit-o. E despre femeile afgane. Despre violență, despre tragedii, despre abuzuri și despre micile momente de bucurie dintre toate acestea. Cele două personaje principale, Miriam și Laila, au două povești diferite, două vieți separate, dar la un momentdat destinele lor se întrepătrund și ajung să împartă același bărbat, aceeași casă și același copil. În paralele cu poveștile celor două femei, din paginile romanului descoperi și două orașe: Herat și Kabul. Chiar dacă fețele lor sunt mereu ascunse sub burka, scriitorul arată Afganistanul așa cum se vede prin ochii femeilor de dincolo de văl. Povestea din „Splendida cetate a celor o mie de sori” este plasată într-o perioadă mai puțin fericită, în cei treizeci de ani de tranziție, de la ocupația sovietică până la controlul talibanilor și apoi la reconstrucția țării.


Citeste mai mult: https://www.travelgirls.ro/idei-de-vacanta/cartea-de-vacanta/carti-travel/cum-sa-ajungi-in-afganistan.html