DISTRIBUIȚI

Cu toții am trecut prin asta. Nu te poți lăuda și tu ca omul cu vacanța pe care ai avut-o fără ca prietenii (cei pe care destinul ți i-a hărăzit să se bucure cu tot sufletul și cu tot dezinteresul alături de tine) să nu te împroaște cu păcătoasa întrebare: „Și nouă ce ne-ai adus?”. Mai că îți vine să îți ții gura, să-ți vezi de ale tale și să nu mai povesteși nimic.

Și să nu te pună necuratul să scoți din bagaj același veșnic breloc cu turnul Eiffel sau vreun magnet de frigider în formă de paella că nu vei atrage decât niște priviri ușor ofensate și un „mulțumesc” mai rece decât inima fostei tale prietene. Data viitoare când te întorci din concediu, laudă-te liniștit vreo oră jumate, obligă-i să-ți asculte toate poveștile în timp ce fața li se lățește de atâta căscat, iar apoi recompensează-le răbdarea și gelozia oferindu-le unul dintre aceste suveniruri perfect alese din 13 țări ale lumii.

Brazilia

În ziua de azi nu-i nimic mai ușor de găsit decât… aceleași lucruri în toate magazinele de suveniruri, iar șlapii havaianas sunt un exemplu demn de luat în seamă. Este just că orice casă din lumea asta (și din cealaltă) adăpostește cel puțin o pereche în pantofar și nu există metru de plajă neacoperit de această invenție briliantă a omenirii. Dar știi tu pe cineva care să aibă șlapi havaianas de la mama lor, din Brazilia? Așa ceva mai rar.

Aceste accesorii indispensabile vieții umane pe Terra au o istorie ce a început în 1960, iar o pereche adusă tocmai de peste ocean te va scăpa de orice privire dezamagită din partea prietenilor veșnic-nemulțumiți.Dacă încă prezinți dubii legate de satisfacția celor de acasă la vederea cadoului, îi poți sătura asortând șlapii havaianas la câteva panglici Bonfim. Alcătuite din mătase și purtând inscripții bătute în cerneală, ele sunt cel mai adesea folosite ca brățări, dar se așază la fel de cumsecade și pe pălării, pe ghiozdane pentru a purta noroc călătorului, sau în casă, pe post de decorațiuni.

Italia

Dacă în inima ta pastele vor avea mereu un colțișor roz, încărcat de iubire și de toate sentimentele curate care sălășluiesc pe pământ, atunci cadoul despre care vorbim acum este, înainte de toate, unul pe care trebuie să ți-l faci ție însuți. Pentru că nu există niciun raționament cât de cât tolerabil de a renunța la pastele care te-au acompaniat cu devotament pe parcursul călătoriei tale în Italia, cumpără-ți propria mașină pentru a le prepara. Orice italian cât de cât respectabil are una dintre aceste mașinării acasă.

Pentru victimele fashionului sau pentru prietenii acestora, află că pălăriile Borsalino, originale din țara pastelor, se vor asorta de minune garderobei elegante și vor da un aer impecabil de italiano vero oricărui purtător. Dintre toate modelele de pălării fedora, Borsalino au devenit deosebit de populare la începutul secolului XX datorită calității materialelor și stilului inovator.

Regatul Unit

Ceaiul englezesc de după-amiază a fost gândit inițial ca o masă în adevăratul sens al cuvântului. Englezii au judecat că vremea care desparte prânzul și cina este nemilos de lungă, iar că stomacul ar mai trebui băgat în seamă măcar o dată între acestea două. Fie gusturile s-au schimbat între timp, fie doamnele atente la siluetă au ripostat; ce-i drept este că astăzi, ceaiul este mai degrabă o gustare indulgentă alcătuită dintr-o cană de ceai, mini-sendvișuri, biscuiți cu cremă și o întreagă varietate de prăjituri, prăjiturele și produse de patiserie (ne pare rău pentru doamnele care nu au reușit să piardă în greutate nici măcar un gram după această modificare). Dacă vii acasă cu ustensilele potrivite, poți continua această tradiție englezească după întoarcerea din concediu. De la ceainice și huse pentru aceastea, la filtre și tot soiul de accesorii, poți aduce tradiția englezească în orice sufragerie. Orice ai face, nu te întoarce din Anglia fără un pachet de ceai Yorkshire, amestecul clasic de ceai pe care englezii îl adoră până la ultima picătură prelinsă pe fundul cănii.

Franța

Franța este maternitatea mult prea cunoscutor nume, precum Chanel, Yves Saint Laurent și Christian Dior. Acestea fiind știute, putem afirma fără prea multă teamă de eroare, că Franța știe câte ceva despre miresme. Adu cu tine acasă arome franțuzești într-o sticluța de Chanel No. 5 sau într-una de parfum artizanal cu note mai personale, cum ar fi Annick Goutal sau Frédéric Malle. Universul mirosurilor franțuzești se întinde până la granița pliculețelor de lavandă din Provența, la est, și a săpunurilor de Marseille lucrate manual, la vest.

Suedia

Ai simțit dintotdeauna un fel de atracție greu explicabilă pentru designul suedez? Nu este de condamnat, așa că înghesuie în bagaj câțiva căluți de lemn Dala și dă un aer nordic sufrageriei tale (sau altor sufragerii unde îți omori timpul cu prietenii). Desigur, poți găsi aceste simboluri la un preț redus în magazinele cu de toate, dar dacă atât valorează prieteniile tale.. Dacă tot vrei să faci un lucru bun până la capăt, investește în niște căluți sculptați și pictați manual. Moda scandinavă a avut și are o perioadă putenică de glorie, iar aducerea câtorva articole de îmbrăcăminte nu va face decât să smulgă icniri de fericire direct din pieptul tinerelor tale prietene. Când ai de ales dintre branduri cu nemiluita, precum H&M, Cos, Acne Studios sau luxosul Tiger of Sweden, găsirea stilului potrivit este doar o chestiune de minute.

Spania

Spania este ca un bărbat frumos, amabil, protector, care iubește copiii și animalele; nu-i deloc greu să îi cazi în mreje și să te îndrăgostești pe loc. Toată mâncarea de lins degete, petrecerile nebune, veselia și culorile vibrante… cum să nu vrei să le aduci pe toate cu tine acasă? Cu câteva suveniruri bine alese poți recrea cu succes întreaga atmosfera spaniolă chiar în camera ta de zi.

Figurinele de porțelan Lladró întruchipând dansatori flamenco, îngeri, balerine, jucători de baseball, câini și câte și mai câte, sunt toate idei excelente de a aduce ceva aire español între granițele carpato-danubiano-pontice.

Dacă vrei să arăți ca un spaniol veritabil, ieși din toamnă îmbrăcat într-un poncho clasic de lână, iar cât despre vară, întâmpin-o agățat de un evantai multicolor atât de tipic latinilor iberici. Iar dacă ți-ai lăsat inima într-o tigaie de paella căptușită cu fructe de mare, ia cu tine acasă una și invită-ți prietenii la cină. Vor fi, poate, mai îngăduitori să-ți asculte poveștile latine în timp ce se îndestulează din prea galbenul orez.

Mexic

Poate că nu vei reuși să scapi de figurinele întruchipând măgăruși îmbrăcați în pături colorate și nici de tipicele sombrero pe care le găsești la orice pas. Se poate tolera faptul că te vei întoarce acasă cu câteva, atâta timp cât își face loc în bagajul tău și unul din covorașele mexicane țesute manual. Asta ar fi singura scuză. Aceste piese unice, cu o speranță de viață ce concurează cu cea a arborilor de sequoia ar trebui incluse în legislația națională; în sensul că niciunui turist nu ar trebui să i se permită să părăsească Mexicul fără așa ceva în bagaj.

În afară de acestea, mai ai de ales dintr-o sumedenie de alte obiecte artizanale: de la vasele de ceramică strălucitoare Barro Negro, la măștile ce înfățișează îngeri și demoni, vei vedea că spiritul mexican merge mai departe de o porție de nachos înecată în guacamole. Și că veni vorba de asta, nu știm dacă ai apucat încă să-l cunoști pe marele câștigător al campaniei The DNA Journey, care spune despre sine că este chiar mai mexican decât sosul de guacamole…

Maroc

Plănuiești o vacanță în Maroc? Excelent. Pregătește-te să te pierzi pe străzile copleșitoare ale Medinei, lasă-te sedus de spectacolul miresmelor din piețele de condimente și practică mindfulness în timp ce sorbi tacticos dintr-un ceai de mentă. Toate astea îți vor lipsi incredibil când te vei întoarce acasă și vei visa la serile marocane. Dar stai! Nu este totul pierdut. Poți reconstrui atmosfera marocană la tine acasă dacă aduci câteva piese esențiale.

Poți încerca să pregătești delicii nord-africane dacă ai la îndemână ceva vase de bucătărie tajine și câteva prețioase condimente. Ține mine: paprika și șofranul sunt indispensabile, dar chimionul și turmericul adaugă acel je ne sais quoi al bucatelor tajine. Dacă dimensiunea bagajului îți permite, vino acasă cu un felinar ce se agață și construiește-ți propriul colț de medină în confortul propriului cămin.

Portugalia

Strălucitoarele plăci Azulejos se numără printre cele mai reprezentative simboluri portugheze. Pare-se că turiștii au un fetish compulsiv de a le smulge de pe pereții clădirilor abandonate și, deși asta îi ajută să aducă acasă o bucățică de Portugalie autentică, nu putem nega că obiceiul agresează puternic arhitectura locului. Noi îți sugerăm, în schimb, să cumperi o placă de Azulejos nou-nouță pe care să o pui la loc de cinste pe peretele dormitorului pentru a-ți aminti de călătoria portugheză. Acum: prietenii! Dacă vrei să păstrezi Azulejos pentru tine, mulțumește-i cu ceva vederi, poate un portofel, poate ceva bijuterii sau poate o pereche de pantofi. Îndreaptă-ți atenția spre obiectele alcătuite din plută pentru că nu vei duce lipsă de opțiuni; Portugalia deține jumătate din producția mondială de plută și nu fac deloc economie la ea când vine vorba de creat suveniruri.

Citește mai mult: https://www.momondo.ro/descopera/articol/suveniruri-din-vacanta