DISTRIBUIȚI

Atrani era notat în itinerarul meu pentru Coasta Amalfi ca fiind cel mai mic orăşel din sudul Italiei şi al doilea cel mai mic din întreaga ţară. Îmi imaginam c-am să găsesc un sat pescăresc aruncat pe coastă și o plajă micuță și cochetă. În pare parte așa a fost dar Atrani e mai mult de atât. E o mică așezare cu o istorie încărcată în care descoperi ce înseamnă cu adevărat il dolce farnienteatât de des întâlnit pe buzele italienilor.

Cum ajungi în Atrani

Atrani e la 35 km de Sorrento și la nici un kilometru distanță de Amalfi așa că poți merge pe jos dacă ai uitat să anunți șoferul autobuzului că vrei să cobori. Care autobuz? Cel care circulă între Sorrento și Amalfi și cu care poți merge de câte ori vrei tu în 24 de ore cu doar 7 euro. În Atrani, stația de autobuz este chiar lângă farmacie, n-ai cum s-o ratezi.

Atrani, Coasta Amalfi, Italia

Ce trebuie să știi despre Atrani

Atrani este una dintre așezările de pe Coasta Amalfi. Poți să-i spui sat sau orășel pentru că este cel mai mic din sudul Italiei. De fapt, e doar un pâlc de case ce acoperă 0.20 km². Ca și celelalte așezări de pe coastă, are origini romane și a fost prima dată menționat într-o scrisoare a Papei Grigore cel Mare, în 596.

Atrani, Italia

De unde îi vine numele. Sunt mai multe teorii. Unii spun că vine de la latinescul atrum care înseamnă întunecat, de la poziția orășelului între doi munți. Alții spun că vine de la cuvântul grecesc atranes care înseamnă sat sau așezare.

Atrani e izolat de trafic și are case albe și balcoane pline de flori. Deși e un sat pescăresc, locul acesta păstrează structura de oraș medieval, cu străduțe înguste și alei, traversate de bolte și arcuri. Piazzetta Umberto I, care e la câțiva pași de plajă, e înconjurată de case albe specifice locului iar atmosfera din mijlocul său m-a dus cu gândul la piața centrală din Capri.

Statuie Atrani, Coasta Amalfi

Așezarea caselor în cascadă a fost sursa de inspirație pentru artistul gravor olandez M. C. Escher. Lucrările sale conţin iluzii vizuale de o precizie matematică, iar printr-un joc al perspectivelor, acesta a creat Metamofphosis I, lucrare ce pornește de arhitectura orașului și se amestecă cu un tipar de blocuri tridimensionale. Artistul a creat aici, în anii ’20 peste 100 de lucrări, fiind inspirat de natură, arhitectură și atmosferă.

Filme în Atrani

Ultimele mele călătorii au fost inspirate de filme. Am ajuns pe Coasta Amalfi după ce-am văzut „Under the Tuscan Sun” dar nu știam că în Atrani s-au făcut filmări pentru câteva pelicule și reclame. Acum înțeleg de ce: locul arată incredibil. E pitoresc, romantic și păzit de coloșii de beton. S-au tras aici duble pentru The machine that kills (1952), Capriccio (1987), Carmela è una bambola (1958), Chiari di Luna (1988) etc.

Ce merită să vezi în Atrani

Piața centrală. La prânz localnicii se retrag în case iar turiștii la umbră, pe terase sau în camere. Când am ajuns aici, m-am așezat la o masă și pentru câteva minute am rămas cu ochii pe clădirile ce înconjoară mica piață.

Spre Piata Centrala Atrani, Coasta Amalfi

Scara spre Piata Centrala Atrani, Coasta Amalfi

Piata Centrala Atrani, Coasta Amalfi


Citeste mai mult: https://www.travelgirls.ro/idei-de-vacanta/coasta-amalfi-ep-5-%E2%80%93-atrani.html

DISTRIBUIȚI