DISTRIBUIȚI

Termin de văzut tot ce era de văzut în Salerno şi o iau la picior pe şoseaua ce merge de-a lungul Coastei Amalfi, spre Vietri sul Mare. Sunt curioasă să văd în sfârşit primul sătuc „agăţat” pe coastă dar am la dispoziţie doar jumătate de zi. Aflasem din ghidurile de călătorie că Vietri sul Mare este renumit pentru obiectele de ceramică descoperite aici şi pentru producţia de ceramică din prezent.

Cum ajungi în Vietri sul Mare

Dacă vii dinspre Salerno, ca mine, poţi merge pe jos. Sunt doar 4 km şi ai ce vedea. Pe partea dreaptă e stâncă iar în partea stângă e marea. Imediat cum ieşi din Salerno, ai pe partea stângă portul, unul dintre cele mai importante de la Marea Tireniană.

Dacă vii dinspre Sorrento, trebuie să iei autobuzul de care-ţi povesteam aici până în Amalfi apoi să iei altul, cu acelaşi bilet, până în Vietri sul Mare.

Vietri sul Mare, Coasta Amalfi

Ce trebuie să ştii despre Vietri sul Mare

Orășelul ăsta, dacă îi pot spune așa, face parte din patrimoniul UNESCO din 1997 și a fost capitala Italiei pentru câteva luni în 1994. Păzit din spate de munții St. Liberatore și Falerio, este recunoscut pentru producția de obiecte din ceramică și pentru culorile cu care acestea sunt decorate. Se spune că pe vremuri nemții se retrăgeau aici, fiind atrași de clima blândă. Aceștia erau foarte buni chimiști și au inventat culoarea „galben de Vietri„, folosită pentru decorarea ceramicii și recunoscută ca fiind unică în lume. Orășelul trăiește în prezent din ceramică și din turism.

Ceramica Vietri sul Mare

Pentru transportarea ceramicii, localnicii foloseau căruțe dar pentru că terenul era foarte stâncos și accidentat, roțile se stricau tot timpul înainte ca marfa să ajungă la destinație, peste munți. În sensul ăsta, italienii s-au specializat în prelucrarea fierului ca să facă roți din ce în ce mai bune și ca să-și poată vinde marfa. Cunoștințele și abilitățile lor au fost de mare folos atunci când belgienii au venit și au organizat construirea unei căi ferate electrificate care să lege Vietri sul Mare de Salerno.

Vietri sul Mare mai este renumit și pentru maeștrii săi în „modelat” bărci. Se spune că pe vremuri localnicii ciopleau cu toporul cu mare exactitate lemnele necesare pentru bărcile pescarilor și ale comercianților. În Marina di Vietri, schimbul de mărfuri era la mare putere, în mod special cu Cava dei Tirreni.

În prezent, fiind foarte aproape de Salerno, oraș ce-și construiește în prezent o rețea de metrou, se dorește extinderea acesteia până în Vietri sul Mare.

Barca Vietri sul Mare

Ce merită să vezi în Vietri sul Mare

În primul rând, trebuie să ochești o terasă care are bere Nastro Azurro și pizza. N-o să fie greu, toate au. Eu am mâncat aici cea mai bună pizza italiană. Prețurile sunt între 4 și 6 euro, iar berea e 2-3 euro. Amintirea – priceless!

Pizza Vietri sul Mare

Ca să vezi ce este mai important în Vietri sul Mare, nu trebuie să te deplasezi foarte mult. Orășelul este mic iar clădirile sunt înghesuite pe coastă. Tot ce trebuie să faci e să-ți rezervi o jumătate de zi și să te plimbi pe străduțele sale. În cealaltă jumătate de zi poți să lenevești pe plajă. Apa este incredibilă!

Vietri sul Mare Biserica Sfantului Ioan Botezatoru


Citeste mai mult: https://www.travelgirls.ro/idei-de-vacanta/plaja/coasta-amalfi-ep-3-%E2%80%93-vietri-sul-mare.html

DISTRIBUIȚI