DISTRIBUIȚI

Turul Coastei Amalfi e un traseu pe care trebuie să-l faci măcar o dată în viață (dacă nu în fiecare an). Totul a început în Sorrento cu primul episod și continuă cu cel mai mare oraș de pe coastă, Salerno.

Cum ajungi în Salerno

Din Sorrento până în Salerno sunt vreo 60 km iar drumul se face din două bucăți dacă mergi cu autocarul. Adică din Sorrento traversezi peninsula Sorrentină, apoi mergi pe coastă prin Positano, Arienzo, Praiano, Furore, Conca dei Marini și ajungi în Amalfi – capăt de linie. Despre variantele de transport şi bilete am mai povestit în prima parte a traseului. În Amalfi, pe malul mării, este autogara în care trebuie să ochești primul autocar ce pleacă spre Salerno. Eu nu l-am luat pe primul. Nu mă grăbeam nicăieri. Am mers în primul supermercado (adică un mic magazin într-o casă veche), am cumpărat ceva de ronțăit și un iaurt și am stat puțin pe malul apei. Era o zi  toridă de vară, la sfârșit de săptămână, italienii erau ascunși prin case, turiștii prin hoteluri iar eu mă urcam în autocarul pe care pâlpâia Salerno.

AmalfiCursele astea sunt cu dus și întors. Da, te duc și te aduc dar ar mai fi ceva. Pe de o parte, autocarele au aer condiționat rece iar peisajul te ține cu nasul lipit de geam tot drumul. Pe de altă parte, drumul durează cam mult. Adică din Sorrento până în Amalfi – o oră și jumătate și încă vreo oră până în Salerno. Aici apar avantajele închirierii unei mașini, așa cum ziceam la începutul traseului.

Oficial, nu e singurul oraș. Practic, ba da. Este cel mai mare, cel mai important și singurul pe care îl putem numi așa. Adică are cartiere de blocuri, un centru istoric,  parcuri, port mare, transport în comun intern, localnici, imigranți și gunoaie.

Salerno Lungomare Trieste

Orașul e mărginit de Lungomare Trieste, faleza lor care este și lungă și mare și seamănă cu Riviera Franceză. Ăsta este primul contact cu orașul pentru că autocarul te lasă undeva pe marginea drumului, pe faleză. Cum spuneam mai sus, eu am fost în Salerno la sfârșit de săptămână, la sfârșit de iunie, într-o zi toridă. Decizia a fost ușoară deci când a trebuit să mă hotărăsc ce să fac mai întâi: o baie în mare sau să mă aventurez în oraș?

Salerno – singura plajă cu nisip de pe Coasta Amalfi

Și mie mi s-a părut ciudat dar plaja din Salerno avea să fie singura plajă cu nisip pe care am fost, de pe Coasta Amalfi. De ce? Celelalte plaje sunt în micile orășele, sătuce de-a lungul coastei, unde malul este foarte abrupt și stâncos. Cele mai multe așezări omenești sunt pe la 400m deasupra mării, plaja fiind un mic intrând între stânci. În sensul ăsta, nu are de unde să fie nisip, ci doar pietriș. Spre deosebire de restul Coastei Amalfi, în Salerno malul este lin și lung. Iar plaja este acoperită în mare parte de nisip gri închis ce lucește în soare.

Partea proastă? Mare parte parte din plajă este publică. Prin urmare, nu este prea curată. Și sunt vânzători ambulanți gălăgioși. Plaja din Salerno nu este deci recomandarea mea în ceea ce privește plajele din zonă. Dar dacă nu mai poți de cald…

Salerno plaja

Ce trebuie să mai știi despre Salerno

Cât te răcorești în mare, îți mai spun câte ceva despre orașul ăsta. În primul rând, este cunoscut pentru Schola Medica Salernitana. Adică prima Universitate de Medicină din lume. Iar în secolul 16 a devenit centru cultural și artistic până la sfârșitul secolului 17 când a fost lovit de diverse catastrofe naturale. Astăzi Salerno este un important centru cultural din Campania și din întreaga țară și este împărțit în trei mare sectoare: zona medievală, zona secolului 19 şi zona mai populată, construită după război.


Citeste mai mult: http://www.travelgirls.ro/idei-de-vacanta/coasta-amalfi-salerno.html

DISTRIBUIȚI