DISTRIBUIȚI

De Paştele catolic, un weekend de 3 zile, nu ştiam dacă să rămân la cuib, să merg la o slujbă plicticoasă în franceză, căutând apoi ouă de ciocolată prin grădină, sau să-mi fac de lucru la Veneţia, în Italia. Mă bătea un gând de Festival (La Biennale), dar am zis că bugetul meu n-ar fi de acord, aşa că am ales să aprind lumânări în ploaie, pe treptele unei frumoase biserici catolice,  în dulcele, coloratul stil italian.

Am ajuns destul de târziu pe micuţul aeroport din Trevise, unde un nene mustăcios şi cu vreo doi dinţi lipsă, şoferul unui autobuz navetist Trevise-Viena, m-a asigurat că drumul, 7 euro de persoană, nu va dura mai mult de 30 de minute (am ajuns după vreo oră, că a cam evitat autostrada). O lună perfect rotundă se oglindea în valurile lagunei pe când treceam în viteză pe podul Libertăţii (Ponte della Liberta). În Piazzale Roma, acest nod feroviar, naval şi rutier al Veneţiei,  mirosul de apă sărată, de canale şi lagună m-a trezit de-a binelea. Am luat rucsacul în spinare şi am coborât în grabă de-a lungul Marelui Canal (il Canal Grande), fotografiind în neştire toate bărcile şi bărcuţele care treceau.

Il grande Canal

În aproape nicio călătorie nu mă informez suficient asupra destinaţiei mele, în ideea că voi vrea să descopăr acolo, pe loc, să mă pierd cu bună ştiinţă pe străduţe şi prin cartiere mai puţin frecventate de mareea de turişti. Greşeala mea, că asta m-a costat vreo oră în plus de căutări şi o oră în minus de somn. Camping Venezia, situat la zece minute în autobuz de Piazzale Roma, oferă şi bungalouri la preţuri decente (30 de euro/persoană, mic dejun inclus) şi o primire călduroasă. Pentru 5 euro în plus, o piscină încălzită, curată şi destul de adâncă, te aşteaptă să te relaxezi după o zi de mers pe jos în stil maraton.

Prima zi, primele elanuri, primele „rookie mistakes”. Dacă ai un ghid, există şi birou de informaţii, ar fi mai bine să întrebi de abonamente şi de trasee. Cu două zile la dispoziţie nu-ţi poţi permite „luxul” de a te pierde pe străzi şi a rata apoi obiective turistice esenţiale. Un abonament autobuz/vapor, valabil şi pentru insule, costă între 12 şi 18 euro.

Palatul Dogilor, vedere din vaporas

Insula, destul de mică şi burduşită de magazine, rămâne, cumva, aerisită, poate din teama de a nu se sparge ceva. Într-un magazin, un patron hâtru pusese un anunţ trilingv: If you break, you pay and you can take the pieces away. Am băut o cafea decentă într-un bar-restaurant, am admirat câteva sute de perechi de cercei, inele şi chiar bibelouri de sticlă minuţios şi cu foarte bun gust lucrate, am cumpărat câteva perechi, am încercat să vorbesc italiană cu un localnic care ţinea cu tot dinadinsul să ne arate cum se suflă în sticlă şi cum se fac bijuteriile. Pentru a convinge turiştii de autenticitatea produselor, anunţuri „Made in Italy” sau “This is real Italian handmade” vezi cam în toate vitrinele (am avut moment de ezitare).


Citeste mai mult: https://www.travelgirls.ro/idei-de-vacanta/ci-vediamo-venezia.html