DISTRIBUIȚI

Adevărate “leagăne ale civilizației”, aceste orașe, cele mai vechi din lume, sunt locuite de milenii, au trăit “pe viu” istoria, pe care au și scris-o.  Unele dintre aceste vechi orașe sunt foarte aproape de România, altele se află la nici cinci ore de zbor, în timp ce pentru unele este nevoie de peste jumătate o zi cu avionul.

-Lisabona-1.200 î. Hr.. Legendele spun că Ulise a fondat orașul, pe drumul către casă din Războiul Troian, fiind numit Ulissipo sau Olissipo-„portul fermecat”. Există dovezi arheologice potrivit cărora zona a fost locuită încă din anul 1.200 î. Hr. Odinioară unul din “capetele lumii”,  Lisabona a fost unul dintre cele mai râvnite oraşe-port de la Oceanul Atlantic, astfel că fenicienii, celţii, romanii, arabii şi spaniolii au dorit să-l stăpânească. Unul dintre cele mai mari orașe ale Europei medievale, o bună parte din arhitectura veche a Lisabonei a fost a fost distrusă de marele cutremur din anul 1755. După acest moment, orașul s-a sistematizat, apărând bulevardele largi și drepte, piețele mari și pavajele cu motive specifice.

 Ce să faci în Lisabona? Să te plimbi prin cartierele vechi, pline de istorie și arhitectură precum Alfama și Baixa, să asculți fado, să privești apusul de la castelul Sf Gheorghe. Să vizitezi mănăstirea Jeronimos, să te plimbi cu tramvaiul, să mergi la Óbidos, la Sintra.

-Cadiz-1.100 î.Hr. Unii spun că este cel mai vechi oraș din Europa și cine suntem noi să-i contrazicem? Orășelul andaluz este locuit, cu atestat, încă de pe vremea fenicienilor, cei care l-au și înființat prin anul 1100 Î. Hr, numindu-l Gadir. Navele lui Cristofor Columb au plecat în expediții din Cadiz, de aici au părăsit portul caravelele inventate de prințul portughez Henri Navigatorul. Ce mai, Cadiz a schimbat lumea și nu mă refer doar la arhitectura pe care unii au recunoscut-o “pe viu” în America de Sud sau în telenovele. Cadiz a fost cel mai important port comercial dintre Spania și Lumea Nouă și pare că vrea să rămână în acel timp. În prezent, Cadiz are un aer provincial, cu clădiri vechi și frumoase, străduțe umbrite, vestigii romane și plaje întinse și o atmosferă prietenoasă și relaxată cum rar găsești.

-Varanasi, India-locuit încontinuu din 1.700  î.Hr. Acest oraș antic din nordul Indiei, numit și Banaras sau Kashi- “Orașul Vieții”, este adesea descris ca fiind capitala spirituală a Indiei. Varanasi este cel mai important loc de pelerinaj pentru hinduși,  fiind de altfel unul dintre cele șapte orașe sfinte ale Indiei. Hindușii cred că acei care mor și sunt incinerați aici primesc accesul instant la moksha -eliberarea din ciclul de nașteri, morți și reîncarnări.

Considerat lăcașul lui Shiva, Varanasi este situat pe malul Gangelui, fluviu despre care se crede că are puterea de a spăla toate păcatele.

În Varanasi există nenumărate temple, de ordinul sutelor, cel mai celebru fiind Templul de Aur, reconstruit în 1776, dedicat lui Shiva. Din cele mai vechi timpuri, Varanasi este un mare centru de învățământ, fiind și un simbol al filozofiei și misticii. De numele orașului se leagă mari sfinți și personalități printre care și Guatama Buddha, care a venit aici să-și caute discipolii după ce a cunoscut Nirvana.

-Varanasi este un loc de vizitat de către cei care nu se lasă ușor impresionați, pentru că aici ceremoniile mortuare și incinerările se fac la vedere, pe malul fluviului Gange.

Citeste mai mult: https://consilierturism.ro/destinatii/cele-mai-vechi-orase-din-lume/

DISTRIBUIȚI