DISTRIBUIȚI

Olanda este o țară extrem de frumoasă, cu o arhitectură deosebită și o cultură specială. Orașele ca Amsterdam sau Rotterdam sunt în topul preferințelor turiștilor, însă nici zonele rurale nu sunt de lepădat. Iată cele mai pitorești sate din Olanda pe care trebuie să le vizitezi.

Edam

Edam este unul dintre cele mai cunoscute localități din Olanda, iar acest lucru se datorează în mare parte faptului că este locul de proveniență al tipului de brânză cu același nume. Localitatea cu aproape 7.300 de locuitori este de o frumusețe excepțională. Poți vizita Edam atunci când faci o excursie în nordul Olandei. În lunile iulie și august, în fiecare miercuri, în Edam poți participa la Târgul de Brânză, un obicei vechi, reintrodus din 1989.

Marken

Tot în partea de nord a Olandei, concurența Edamului în ceea ce privește frumusețea zonei (nu brânza Laughing) o face mica localitate Marken. Un aspect deosebit la acest sătuc îl reprezintă frumoasele case colorate din lemn, caracteristice zonei. În trecut, peninsula Markermeer, pe care este situată această localitate era o insulă. Fărâme de cultură tradițională olandeză au fost păstrate la Muzeul Marker, într-o lume aproape complet modernizată.

Urk

În partea centrală a țării, ne putem minuna de frumosul orășel Urk. Acesta este pomenit în izvoarele istorice olandeze încă din secolul X. Micuțul oraș pescăresc este extrem de prosper și în zilele noastre. Un important obiectiv turistic cu o strânsă legătură cu activitatea pescărească este statuia din Urk, dedicată celor care și-au pierdut viețile pe timpul furtunilor, aflați în larg. Statuia reprezintă o femeie care se uită în larg, așteptând zadarnic întoarcerea soțului și fiilor, plecați la pescuit. Pasionații de literatură vor ști că Urk este locul în care s-a născut celebrul scriitor Albert Cornelis Baantjer, care a scris romanele polițiste cu protagonistul central, inspectorul De Cock.

Urk, The Netherlands

Kinderdijk

Aflat la 15 kilometri de Rotterdam, Kinderdijk este un oraș situat pe un polder, adică un teren inundabil în regim natural, recuperat prin procese de îndiguire și secare. Pentru drenarea polderului pe care se află Kinderdijk, s-a construit în anul 1740 un sistem de 19 mori de vânt. Cel mai mare astfel de sistem de mori de vânt vechi din Olanda, acestea au fost înscrise în lista UNESCO a locurilor din patrimoniul mondial, în anul 1997. Kinderdijk este locul în care s-a „născut” celebra legendă populară olandeză „Pisica și leagănul.

Monnikendam

O alta localitate extrem de veche, menționată încă din secolul XII este Monnickendam. Deși a suferit extrem de multe daune din cauza incendiilor din 1500 și 1513, Monnickendam a fost reconstruit, astfel că, trecutul plin de pagube al acestei localități nu mai este vizibil vizitatorilor.

Giethoorn

Giethoorn, supranumit și Veneția Nordului este un sătuc din provincia Overijssel. Transportul prin localitate se realizează predominant pe apă, Giethoorn fiind un oraș pietonal. Există câteva excepții în Giethoorn aplicabile șoferilor de autoturisme și bicicliștilor, localitatea păstrând un aer liniștit și boem. Un lucru interesant este că, deși Giethoorn este o localitate cunoscută pentru turiștii europeni, cei care ajung în această zona sunt predominant chinezi. De fapt, aproape 200.000 de chinezi vizitează Giethoorn anual.

http://www.ghiduri-turistice.info/

DISTRIBUIȚI