DISTRIBUIȚI

În orice țară, clădirea parlamentului este unul dintre cele mai importante edificii, deoarece acesta este centrul tuturor activităților administrative. Aceste clădiri sunt adevărate bijuterii arhitectonice, demne de rolul lor important. Dar, unele dintre ele sunt mai mult decât frumoase. Sunt adevărate monumente istorice și o imagine perfectă a patrimoniului națiunii pe care o deservesc. Iată care sunt cele mai impresionante clădiri parlamentare din lume.

Parlamentul Ungariei din Budapesta

Parlamentul maghiar se înalță pe malul Dunării, fiind o superbă clădire neo-gotică cu priveliști spre zona Pest. Cea mai mare clădire din Ungaria și cea mai înaltă din Budapesta, au fost necesare 40 de milioane de cărămizi, 500.000 de pietre prețioase și 40 de kilograme de aur pentru a realiza acest edificiu. Parlamentul Ungariei din Budapesta a fost finalizat în 1904, dar arhitectul care a conceput această bijuterie a murit înainte ca edificiul să fie terminat.

Capitoliul din Wahington D.C., SUA

Aflat pe dealul cu același nume în inima capitalei americane, Capitoliul este principalul loc de întâlnire al congresului american. Această clădire este faimoasă mai ales pentru că aici s-au semnat unele dintre cele mai importante documente din istoria Statelor Unite ale Americii. Clădirea Capitoliului a fost terminată în 1800 și are 540 încăperi și 659 ferestre, dintre care 108 doar în cupolă.

Reichstag din Berlin, Germania

Faimoasa clădire Reichstag din centrul Berlinului este un amestec de stiluri arhitecturale baroce și post moderniste. Bineînțeles, atunci când a fost deschis, Reichstag era o creație pur barocă, dar, după ce a fost distrus în timpul unui incendiu în anii ’30, clădirea nu a mai fost folosită timp de mai multe decenii. Odată cu reunificarea Germaniei în 1990, guvernul german a decis să readucă Reichstag-ul la gloria de odinioară, refăcând clădirea și adăugându-i elemente postmoderniste, inclusiv cupola din sticlă. Totuși, pentru a păstra intacte urmele istoriei, chiar și graffitile soldaților sovietici, realizate pe pereții parlamentului după Bătălia de la Berlin, au rămas neatinse, ele putând fi văzute și astăzi.

Parlamentul Australiei din Canberra

Inaugurat în 1988 în prezența reginei Elisabeta a II-a, Parlamentul de la Canberra este una dintre cele mai mari clădiri din emisfera sudică. Acest edificiu este un exemplu fantastic de arhitectură modernă, ce pare să fie desprins dintr-un film SF. În ciuda fațadei futuriste, clădirea în sine este un amestec de cultură australiană – un faimos artist aborigen a realizat mozaicul din fața clădirii, folosind 90.000 de bucăți de granit în șapte culori, în timp ce tapiseria din holul principal este bazată pe o pictură a unui cunoscut artist australian, ce prezintă pădurile de eucalipt din New South Wales, aceasta fiind una dintre cele mai mari tapiserii din lume.

Citeste mai mult: https://www.ghiduri-turistice.info/ghid-turistic-cele-mai-impresionante-cladiri-parlamentare-din-lume

DISTRIBUIȚI