DISTRIBUIȚI

Pe lista oricărui călător înrăit ar trebui să se afle Luminile Nordice sau Aurora Borealis, unul dintre cele mai spectaculoase fenomene naturale. De la sfârșitul lui noiembrie până în martie, în zona luminilor nordice, adică între latitudinile 65 și 72, particulele solare se lovesc de gazele atmosferice și creează adevărate perdele de lumini colorate. Un fenomen similar are loc și la Polul Sud și poartă numele de Aurora Australis sau Luminile Sudice.

Condițiile ideale pentru a admira Luminile Nordice sunt o atmosferă rece cu cer lipsit de nori și cu cât mai puțină lumină, în zonele cât mai apropiate de Arctic.

Ce sunt Luminile Nordice

Numită după zeița romană a răsăritului, Aurora Borealis are loc atunci când electronii încărcați cu energie solară se lovesc cu diferite elemente din atmosferă în zona din jurul Polului Nord. Acest fenomen se desfășoară în cicluri de câte 11 ani, iar cea mai mare activitate recentă a avut loc în 2014.

Care este cea mai bună perioadă să vezi Luminile Nordice

La fel ca orice alt fenomen natural, Luminile Nordice pot fi imprevizibile, astfel încât este greu de stabilit cu precizie perioada în care poți admira acest spectacol. Totuși, ai mari șanse să le admiri în perioada septembrie – martie, atâta timp cât călătorești în zone lipsite de lumină artificială.

Tehnic vorbind, Luminile Nordice au loc tot timpul anului, dar soarele de vară le face invizibile, din aprilie până în august. Totuși, în funcție de condițiile meteo, și această perioadă poate să difere, dar nopțile lungi din ianuarie și februarie sunt considerate ideale pentru a admira Aurora Borealis.

Și locurile de unde poți admira Luminile Nordice pot să difere și depind de condițiile meteo. Totuși, există anumite regiuni și zone de unde ai șanse mai mari să fi martor la acest spectacol incredibil. Iată așadar cele mai frumoase locuri de unde să admiri Luminile Nordice!

Svalbard, Norvegia

Nu prea poți merge mai la nord, decât în Svalbard. Aflată între paralela 74 și 81, această insulă norvegiană se află în Cercul Arctic, la o altitudine mai înaltă, fiind considerată drept locul ideal de unde să vezi Luminile Nordice. Sezonul pentru Aurora Borealis aici este din noiembrie până în februarie, dar majoritatea turiștilor vizitează Svalbard și pentru a experimenta un alt fenomen natural – Noaptea Polară.

De la mijlocul lui noiembrie și până la finalul lui ianuarie, Svalbard este complet lipsit de lumină naturală, având în schimb o lumină crepusculară albastră. Dacă ajungi în acest colț al lumii când este și… lumină, vei putea vedea reni, urși polari și o mulțime de alte creaturi polare ce populează acest univers de gheață.

Kakslauttanen, Finlanda

Din stațiunea arctică Kakslauttanen, din Laponia finlandeză, poți admira Aurora Borealis dintr-un iglou din sticlă și îți poți petrece vacanța într-o cabană din lemn tradițională cu saună și șemineu. Ce poate fi mai idilic de atât? Dacă nu reușești să admiri Luminile Nordice, poți să te bucuri de alte activități de iarnă precum safari cu reni sau poți face drumeții cu schiuri pentru mers prin Parcul Național Urho. Dacă vrei să-ți faci și vacanța de Crăciun în această regiune, vei putea să-i faci o vizită Moșului, care locuiește și el aici.


Read more: https://www.ghiduri-turistice.info/ghid-turistic-cele-mai-frumoase-locuri-de-unde-sa-admiri-luminile-nordice