DISTRIBUIȚI

Continuă călătoriile și pe timp de toamnă în aceste 12 destinații care pun la bătaie culorile de roșu, galben și portocaliu pentru a-ți oferi un tablou perfect.

Toamna vine, iar zilele se fac tot mai scurte, temperatura din ce în ce mai mică mică, iar ritmul lucrurilor pare să își domolească și el bătăile. Oricare ți-ar fi starea de spirit cu care ieși din vară, noi ți-am pregătit 12 destinații de toamnă asupra cărora acest anotimp se apleacă cu bunăvoință.

Imposibil să nu găsești ceva care să-ți facă cu ochiul, indiferent că vrei să mai tragi un pic de vară sau că aștepți de luni bune să treacă sezonul de vârf sau că pur și simplu te cuprinde nerăbdarea când te gândești la acele frunzele prețioase care și-au terminat viața și așteaptă să se întoarcă în pământ.

Tel Aviv, Israel

Dacă nu vrei să renunți la bronz odată cu sfârșitul sezonului estival, dă o fugă până în Tel Aviv – unde vara nu se termină cu una cu două.

Faleza asemănătoare rivierei franceze este însuflețită de oameni care aleargă, buticuri și restaurante excepționale cu specific mediteranean.

O briză ușoară adie pe cele 16 plaje ce se întind pe coastă, făcând ca temperatura să fie perfectă. Și pentru că e toamnă, plajele nu vor fi aglomerate cu turiști. Nu-i așa că sună bine?

Plaja Gordon-Frishman este cea mai centrală, iar toamna te vei putea relaxa aici fără mulțimile de vizitatori. Hilton, cea mai gay-friendly plajă din Israel, este totodată și favorita surferilor. Iar dacă ești un pasionat al apusurilor spectaculoase, mergi pe plaja Banana și savurează un cocktail. Vinerea nu rata Dolphinarium pentru un spectacol cu toboșari și artiști distrându-se pe nisip.

Novosibirsk, Rusia

Poate că gândul la capitala Siberiei face ca o piele de găină să se împrăștie peste corpul tău și imaginea iernilor ostile cu temperaturi precum cuțitele… ok. Stop. Descrierea începe să fie dureroasă, dar dacă „vara indiană” îţi sună măcar ca titlu din biblioteca de acasă, află că ea se sărbătoreşte de la jumătatea lui septembrie până la mijlocul lui octombrie pentru a celebra ultimele raze de soare.

Deşi orice picior de excursionist transiberian şi-a aşezat cu siguranţă talpa şi pe pământul din Novosibirsk, acest oraş merită cu desăvârşire să fie descoperit în lumina soarelui de toamnă. Apusurile suflate cu aur idealizează argintul cupolelor și coloanelor Teatrului Național de Operă și Balet, , cel mai mare din întreaga Rusie. E greu să nu-ți resimți modestia de biet muritor în fața unui obiect arhitectural de o asemenea măreție, străjuit, pe deasupra, de statuia implacabilă a lui Lenin.

Localnicii mai plini de vână îndrăznesc chiar să se scalde în apele râului Ob, iar tu poți, fie să te alături, fie să îți aduci o păturică și să i te așezi râului la mal, ascultând uruitul Trans-Siberianulului care traversează podul din Novosibirsk.

 

Sevilia, Spania

Cunoscută ca „tigaia încinsă a Spaniei”din cauza temperaturilor de 40 de grade celsius, Sevilia poate fi o experiență dureroasă vara. Dar dacă plănuiești o vizită aici o lună-două după sezon, vei nimeri momentul perfect!

Vei găsi străzi ce miros a flori de portocal, piețele umbroase vor fi pline cu localnici bând bere rece și mancând tapas, iar nopțile vor fi lungi și răcoroase.

Centrul istoric al orașului este foarte compact și lipsit de pante, încât e o plăcere să îl vizitezi și să te cufunzi în cultura teatrală cu influențe arabe.

Dacă vrei să te răcorești după o zi de mers, alege una dintre piscinele de acoperiș, sau încearcă parcul acvatic Isla Mágica.

 

Belfast, Irlanda

Nasul roșu al iernii începe să se ițească timid de după arțarii tomnatici, iar dacă dacă tu vrei o imagine de ansamblu asupra orașului Belfast, îți recomandăm o excursie către vârful Black Mountain pentru o priveliște care se întinde pe tot cuprinsul golfului Strangford Lough. Explorarea acestor ape britanice sau o plimbare de-a lungul țărmurilor nuanțate în portocaliu sunt amândouă scuze excelente pentru a ateriza fără rușine la una dintre mesele de la Crown Liquor Saloon și a te încălzi cu un cocktail pe bază de gin.

Hai să îți mai dăm un pont! Dacă cumva te te afli aici cu mașina merită să faci o vizită fermecătoarelor cercuri de piatră de la Beaghmore. Și să nu care cumva ca, în vizita spre celebra distilerie de wiskey Old Bushmills Distillery, să nu îți acorzi o plimbare pe Dark Hedges, un drum deasupra căruia fagii se îmbrățișează.

Ontario, Canada

Embrace the dramatic transformation that autumn brings along throughout Canada’s Ontario province from late September through October.

Not too far from Toronto, the Algonquin Provincial Park is 7,725 square kilometre of dense forest, winding rivers and placid lakes. Paddle along in a canoe for the best views of maple trees and red oaks showing off their fiery tones reflected in the water.

For what Winston Churchill famously dubbed „the prettiest Sunday afternoon drive in the world”, take on the Impressionist-like landscape of the Niagara Parkway or, if you’d rather explore on foot, hike amongst 1000-year old trees to the edge of cliff-side at the Bruce Peninsula National Park.

 

Toscana, Italia

Puține țări acordă atâta importanță culturală recoltei de toamnă precum Italia. Datele exacte ale evenimentelor se schimbă de la an la an în funcție de vreme, dar în toată țara se organizează Sagre (festivalurile recoltei) pentru a sărbători strugurii, castanele, ciupercile, dovlecii sau chiar mămăliga.

Momentul perfect pentru a vizita Toscana este de la mijlocul lunii Sepembrie până la începutul lui Octombrie, când temperaturile nu sunt prea ridicate în timpul zilei, iar serile sunt ușor răcoroase. În această perioadă, regiunea renumită pentru tradiția gastronomică abundă în culori, sunete și arome ale vieții de la țară.

Participă la vechea tradiție Vendemmia (culesul viei) și află mai multe despre vinurile locale și procesul de fabricare, sau mergi în căutarea trufelor în pădurile toscane (și nu rata o porție de paste autentice cu hribi!).

Dacă ajungi mai spre sfârșitul sezonului, vei prinde recolta de măsline – ceea ce înseamnă că nu trebuie să ratezi o degustare de ulei de măsline proaspăt.

 

Muntele Fuji, Japonia

Toamna, Muntele Fuji este o combinație de frunze de un roșu izbitor și ape care împrăștie pacea odată cu albastrul curat. Splendoarea naturii este celebrată aici în fiecare an în timpul Fujikawaguchiko, Festivalului Frunzelor de Toamnă , închinat nuanțele de roșu ale cireșelor și arțarilor care îmbracă pământul. Standurile de mâncare și savurarea deliciilor japoneze sub clar de lună sau sub frunzele luminate ale copacilor croiesc drum lin către o noapte romantică la poalele muntelui.

Lasă în urmă ceața ce plutește deasupra Lacului Kawaguchiko, bucură-ți pașii cu pantele Muntelui Fuji, iar privirea cu pădurea galbenă de pini karamatsu. S-ar putea să simți nevoia ca cineva să te ciupească pentru a te convinge că ceea ce vezi este realitate; contrastul perfect dintre roca vulcanică de culoare obscură, galbenul pinilor și vârful înzăpezit al muntelui este la fel de real ca ecranul pe care îl ai în fața ochilor. Și cam așa arată toamna în Asia.

 

Lisabona, Portugalia

Unul dintre avantajele vacanțelor în afara sezonului sunt prețurile scăzute. Dacă ești în căutarea unei destinații accesibile, capitala Portugaliei, Lisabona, este cât se poate de ieftină după plecarea turiștilor.

Soarele încă strălucește toată ziua, vremea e frumoasă însă nu sufocantă, iar hotelurile și restaurantele se întrec în oferte și reduceri.

Alege să te cazezi în centrul orașului pentru a-i explora istoria și arhitectura milenară, fără a fi nevoit să te strecori prin mulțimea de turiști, sau ia trenul timp de 30 de minute și relaxează-te la plajă.

Pentru mai multe informații cu privire la cele mai ieftine momente pentru a călători, vizitează Travel Saver Calendar.

Pentru a nu-ți scăpa nimic din ceea ce orașul poate oferi, descarcă-ți în iPhone ghidul virtual al Lisabonei ; această aplicație momondo este gratuită și valabilă în limba engleză.

 

Lodz, Polonia

Descoperă culorile de toamnă ale orașului Lodz în timp ce pupilele ți se măresc de uimire la vederea frunzelor portocalii-strălucitoare din Parcul Staromiejski. Acest oraș polonez pune laolaltă vechi fabrici de cărămidă roșie și fațade de clădiri în stil Art Nouveau peste care rebelii au stropit peisajul cu picături de artă stradală. Rezultatul acestui mix? Nimic mai puțin decât un oraș transformat într-o adevărată galerie de artă. Îți va placea să te plimbi de-a lungul Străzii Piotrkowska în compania clădirilor pictate în culori fără de rușine (luminate pe timp de noapte); vei avea senzația că, din negura tufișurilor, pot apărea oricând camere de filmat pentru a te face protagonist într-unul din filmelele lui Roman Polanski.

Și ciulește bine urechile pentru că se aude cum că Lodz nu stă prost deloc la capitolul ”viață de noapte”. De fapt, reputația-i nu e deloc de trecut cu vederea dacă e să o spunem pe șleau. Iar dacă ajungi aici la sfârșit de vară, s-ar putea chiar să prinzi un super concert în Manufaktura, fostă și restaurată fabrică de textile în secolului XIX. Și dacă-i pe-așa, să faci bine să arestezi o bere-a casei în Bierhalle. Așa… ca să mai uiți c-a mai trecut o toamnă peste Europa.

 

Patagonia, Argentina

Dacă vrei să sari pur și simplu peste iarnă, nu uita că în emisfera sudică este primăvară din septembrie până în noiembrie.

Natura înflorește, până și cele mai timide animale ies la aer și este momentul perfect pentru a privi migrația balenelor de sus de pe câmpiile și stâncile sălbatice din partea argentiniană a Patagoniei.

Poți călări, închiria un caiac, sau poți face un traseu de mountain bike. Cei în căutare de aventuri și iubitorii de natură vor găsi un mare număr de activități disponibile în această parte a lumii.

Fiți pregătiți pentru niște priveliști spectaculoase!

Probabil cea mai ușoară cale de acces este un zbor până la Punta Arenas, Chile, urmat de o trecere terestră a graniței sau un zbor din Buenos Aires.

 

Islanda

Pentru a sărbători intrarea naturii în hibernare și a da fast-forward până la zilele înzăpezite, mergi în Islanda unde vei găsi spații întinse, aer proaspăt și multă libertate, mai ales în lunile de dinaintea iernii.

Culege afine sălbatice, admiră foci tolănite pe plajele cu nisip, încălzește-te în lacuri cu apă termală sau implică-te în réttir – ajutând fermierii și familiile lor să urce pe câmpii pentru a-și aduna oile și caii înainte de venirea iernii.

Închiriază o mașină pentru a explora cascadele, vulcanii și ghețarii într-un mod accesibil. Și nu uita să arunci câte o privire spre cer pentru a vedea primele aurore boreale ale sezonului.

Dacă vrei să te cazezi în capitală, nu rata festivalul din Reykjavik, Iceland Airwaves, cunoscut pentru atmosfera jucăușă și intimă, unde vei vedea artiști locali sau internaționali.

 

Markt Hartmannsdorf, Austria

Terenurile sunt cultivate, iar soarele atârnă într-un petic deasupra satului Markt Hartmannsdorff din landul austriac Stiria. Da, poate că iarna bate deja gongul, dar tot mai rămâne ceva timp pentru a te bucura de clima blândă de toamnă înainte ca zăpada să înghită întreg satul.

Toate drumurile conduc către turnul înalt de 36 de metri al bisercii, iar acesta este cu atât mai vizibil pe măsură ce copacii încep să-și lepede frunzele. Cei 3000 de locuitori cât însumează sătucul nu vor face decât să te smulgă din agitația urbană și să te așeze apoi, blând, într-un perfect peisaj rural înconjurat de natură. Asumă-ți luxul de a te trezi în camera primitoare a unei ferme din partea locului și află că zilele de toamnă timpurie sunt perfecte pentru a asista la recoltarea fructelor și la alte asemenea activități a la Moromeții. Fără îndoială, Markt Hartmannsdorf este unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat în septembrie.
Citeste mai mult: http://www.momondo.ro/inspiratie/destinatii-superbe-toamna/#dDOAfsoSErpfKFi3.97

DISTRIBUIȚI