DISTRIBUIȚI

Dincolo de locurile minunate pe unde am fost în Maroc, de miile de kilometri de drumuri de cele mai multe ori excelente, de jmulți oameni zâmbitori și binevoitori pe bune, de mâncarea care uneori a fost uau, dincolo de toate lucrurile bune și frumoase care ni s-au întâmplat în țara asta plină de culoare, din Maroc m-am întors cu un gând care nu-mi iese din cap: aproape toată lumea, la fiecare pas, vrea să te jecmănească. Ai impresia că toți te mint, toți te fură, toți vor să scoată și ultimul cent de la tine- turistul care a venit aici cu cele mai bune gânduri. Țepele turistice în Maroc sunt la fiecare colț de stradă și dacă nu ai lecția bine învățată, s-ar putea să o pățești!

Ghizii falși care să te ducă la Riadul în care stai

Nu e cea mai frecventă țeapă din Maroc, dar din punctul meu de vedere se poate termina cel mai prost – cu jaf, o bătaie zdravănă sau chiar mai rău. Imaginează-ți că te plimbi agale pe străzile din medina din Marrakech și te îndrepți din Piața Jemaa el Fna spre hotelul tău sau viceversa și într-un moment în care pari descumpănit sau te oprești și scoți o hartă să te dumirești încontro să o iei, apare un individ extrem de prietenos, care vorbește engleză și care te întreabă la ce hotel stai. Îi răspunzi și el începe jocul – unul extrem de periculos, din care trebuie să ieși cât mai repede cu putință.

Cum să te ferești?

Dacă mergi cu un grup în Maroc, încearcă să rămâneți un grup! Evită, pe cât posibil, să mergi singur pe stradă, cu atât mai puțin dacă ești femeie și se vede de la o poștă că nu ești de-ai locului. Nici în doi situația nu e mai grozavă, țintele obișnuite ale escrocilor ăstora sunt cuplurile și persoanele care umblă singure pe străzi.

Chiar dacă știi engleză sau franceză, evită să comunici cu astfel de indivizi și înainte de a pleca de la hotel, roagă personalul să îți arate cine este responsabil să aducă cu bine turiștii rătăciți. Dacă totuși te-a agățat deja un ghid fals, intră în primul Riad și cere ajutor sau mergi la un polițist și spune-i unde ești cazat – de regulă vor chema omul potrivit care să te scoată din încurcătură.

Atelierele meșteșugărești sub patronajul Regelui

Nu sunt decât niște magazine obscure cu prețuri de 20 de ori mai mari decât în bazar, cu vânzători care par că sunt prietenii tăi de ani de zile dar care se înfurie vizibil dacă nu cumperi nimic și cu marfă de cea mai bună calitate (se laudă ei), dar care e aceeași peste tot, în toate maghernițele din bazar.

Cum să te ferești?

Partea bună e că în astfel de magazine poți practic să vezi aproape toată marfa care se găsește pe la chioșcurile din bazar. Unele au denumiri pompoase, care te fac să crezi pentru câteva clipe că acolo e cel mai nimerit loc să scoți portofelul și să lași bani grei pe marfă de câteva ori mai ieftină oriunde în altă parte: Maison berbereBerber house sau, pe românește, țeapă turistică!

Dacă apuci totuși să intri într-un astfel de magazin, cel mai probabil că vei fi servit cu un pahar de ceai de mentă: acceptă-l politicos și ține minte că asta nu implică nicio obligație din partea ta!


Citeste mai mult: https://www.travelgirls.ro/ghid-de-calatorie/cele-mai-frecvente-tepe-turistice-in-maroc-si-cum-sa-te-feresti-de-ele.html

DISTRIBUIȚI