DISTRIBUIȚI

Puține lucruri agită adrenalina din sânge și voioșia din suflet așa cum o fac călătoriile de unul singur pentru că aceasta-i cea mai sigură cale de a-ți face prieteni noi, în vreme ce descoperi fără opreliști planeta pe care avem norocul să o populăm. Mare ne-ar fi mirarea ca, atunci când te afli singur în mijlocul aventurii, doar tu și rucsacul din spate, să nu descoperi câteva lucrușoare ascunse despre tine pe care nici nu le bănuiai.

Dacă tocmai te pregăteai să-ți freci bărbia, întrebându-te temător încotro să o pornești cu mai sus-numitul rucsac în spate, străbate cu privirea cele de mai jos și descoperă cele mai sigure și totuși antrenante locuri pe care să le vizitezi din postura de călător singur.

Vacanță în Bordeaux, Franța

De ce să dai cu piciorul unui mic răsfăț asortat la relaxare absolută, în cea mai celebră regiune viticolă a lumii? Mai ales când le meriți pe toate din plin. Ca să descriem pe scurt centrul idilic al orașului Bordeaux, îți spunem doar că arhitectura-i veche de secol 18 și întregu-i șarm de poveste nu au scăpat aripii protectoare a Patrimoniului Mondial UNESCO. Printre cele mai de seamă obiective arhitecturale se numără Catedrala Gotică Sfântul Andrei și grandioasa Place de la Bourse, cumva între greu și imposibil să-ți scape privirii.

Și pentru că spuneam ceva despre vin și răsfăț în aceeași propoziție, alege ca măcar una din zile să se încheie cu tine și cu ochii cât farfuriile de supă în fața unei cine rafinate, la unul dintre restaurantele sau barurile de vin ce aliniază străduțele pietruite din Bordeaux. Mai mult, ca să te asiguri că nu rămâi cu nicio calorie păcătoasă, închiriază o bicicletă (pentru mai puțin de 10 lei) și pedalează de zor de-a lungul râului până îți simți conștiința curată ca lacrimă.

Dacă timpu-i îngăduitor cu tine, rezervă un tur care include podgoriile istorice și magazinele fermecătoare ce sălășluiesc între granițele sătucului medieval, Sf Emilion (la o oră de tren distanță).

Vacanță în Hoi An, Vietnam

Hoi An, un fost port comercial excelent conservat pe coasta centrală a Vietnamului, este cu nimic mai puțin decât un mix colorat, fascinant, de culturi și arhitectură. Este un oraș cunoscut pentru hainele ieftine și de calitate pe care le produce, așa că, înțelept ar fi să ajungi aici cu bagajul mai mult gol decât plin și să-l aduci acasă înțesat de tricouri, pantaloni, rochii sau costume croite special pentru tine, la un preț cât se poate de decent.

Să nu te mire dacă nu auzi nici urmă de claxon, iar mirosul nu-ți este atins de niciun gaz de eșapament în vreme ce-i dai bătaie cu promenadele prin centrul vechi. Mașinile au fost interzise, iar ție nu-ți rămâne decât să te plimbi liniștit, admirând cafenelele de la colț de stradă și casele cu iz istoric ce se opun canalelor și străduțelor întortocheate. Dacă vrei să te simți încă și mai de-al locului, suie-te în șaua unei biciclete și descoperă orașul sau alătură-te unui tur ghidat pe două roți. Tot cu bicicleta ajungi la o plajă impecabilă, cunoscută drept An Bang, situată la 5 km distanță.

Bucătăria din Hoi An este de-o diversivitate nebănuită, suferind influențe japoneze, chinezești și portugheze, iar, în cazul în care ceva te dă pe spate și nu te mai lasă să dormi, află că multe dintre restaurantele de aici oferă cursuri de gătit. Orice-ar fi, nu pleca fără să fi încercat un bol de cau lao, felul de tăieței pe care numai aici îi găsești.

Vacanță în Gent, Belgia

Dă-ți undă verde la cele mai bune gofre, bere și ciocolată văzute sub soare, într-un oraș ușor de străbătut la pas și situat în regiunea flamandă a Belgiei. Gent pare ca desprins dintr-o poveste cu zâne, iar castelul medieval situat în centrul orașului și casele acoperite de fațade ce aduc a turtă dulce nu sunt deloc străine de asta.

Pentru cele mai bune priveliști de care este în stare orașul, fă o plimbare cu barca; eventual, pentru a străbate hidrografic orașul, așteaptă să se lase noaptea, iar orașul să îmbrace veșmântul a mii de lumini. Și în vreme ce aștepți lăsarea întunericului, răsfață-te cu o gofră din Vrijdagmarkt, piața centrală și locul unde se ciocnesc cu patos berile belgiene, în la fel de belgienele puburi. Tavern Dulle Griet, de exemplu, este unul dintre aceste lăcașuri, cunoscut pentru decorul eclectic și pentru cele 250 de feluri diferite de bere națională.

Rupe-ți câteva ore și lasă-le în Patershol, un cartier plin de culoare, situat în nordul orașului. Ăsta-i, de fapt, centrul său artistic, spațiul unde aerul este impregnat de tradiție, iar străzile, pline de baruri și restaurante primitoare din care nu lipsește nicio aromă din vreun colț de mapamond.

Vacanță în Split, Croația

Să te plimbi prin Split se simte ca și cum te-ai plimba liber, pe străzile din epoca romană. Ruinele Palatului Diocletian, construit în secolul 4, sunt cele care alcătuiesc acum Centrul Vechi al orașului și locul cu o concentrație impresionantă de clădiri istorice și străduțe înguste, aflate între pereții fortăreței. Treci negreșit pe sub Poarta de Bronz, una dintre cele patru porți de intrare (din care ce a mai rămas acum, după mii de ani, sunt câteva coloane și arcade parțiale), și dă năvală pe Riva, frumoasa promenadă de la mal de apă.

Descoperă ce-i mai delicios în piața verde și în cea de pește, iar dacă mâncarea marină este cea care te face să-ți plouă în gură și nu ai de gând să faci niciun compromis în privința asta, nu părăsi orașul fără să fi luat un prânz cumsecade într-una dintre cramele tipice naționale. (Konoba Matejuska e o idee excelentă!)

Split e doldora de hosteluri, iar acestea, la rândul lor, sunt pline de călători singuri cu chef de socializare și noi amiciții. Ca să nu mai vorbim de rândurile nesfârșite de puburi și cluburi de noapte, numai bune de luat la rând și deșertat shoturi. Vindecă-ți mahmureala nelipsită de a doua zi cu un joc de picigin pe Plaja Bačvice sau continuă petrecerea cu un tur pe barcă de-a lungul coastei dalmate, pentru câteva zile full de voie bună.

Vacanță în Baños, Ecuador

Aici n-ai cale de mijloc: aici e musai să închiriezi o bicicletă și să gonești de-a lungul Rutei de las Cascadas pentru a simți cu propriul corp ce înseamnă drumurile înclinate ce străbat luxuriantele păduri tropicale, în sunet de cascade. Baños, așa cum prea bine sugerează numele, este un oraș reputat pentru băile naturale hrănite din izvoarele calde ale vulcanului Tungurahua. Scufundă-te în apele termale din Las Piscinas de la Virgen, cele aflate la poalele unei cascade enorme.

Când îți va arde de o poză cu care să trezești invidia tuturor celor de acasă, ia autobuzul până la Casa del Arbol, unde te așteaptă un leagăn aflat la mare distanță de sol, atârnat dintr-o căsuță din copac. Ceea ce se simte acolo este asemănător cu ceea ce simt păsările când zboară pe deasupra pădurii tropicale, parcă aruncându-se în brațele vulcanului activ de sub picioare.

Deși acesta-i unul dintre cele mai sigure orașe ecuadoriene, nu spunem că nu ți se poate întâmpla să rămâi fără câte ceva, dacă nu ești cu băgare de seamă. Cel mai sigur e să nu umbli cu obiectele de valoare la vedere, să eviți să te aventurezi singur pe străzi după lăsarea serii, iar dacă ai nevoie să scoți bani, fă-o pe timp de zi și nu străbate orașul încărcat de cash în buzunare.


Citește mai mult: https://www.momondo.ro/descopera/articol/cele-mai-bune-destinatii-cand-calatoresti-singur