DISTRIBUIȚI

Când ieşi din avion pe aeroportul Skavsta într-o zi de februarie pe la prânz şi afară sunt -22 grade Celsius, oricât de obişnuit ai fi cu frigul românesc, simţi totuşi că frigul suedez are ceva diferit. Ţine minte ceva: dacă nu ai mănuşi, nu pune mâna pe scara avionului, rişti să rămâi lipit.

Din Skavsta mergi cam o oră cu autobuzul spre Stockholm şi cobori la T-Centrallen, un hiper-nod de transport, de unde poţi lua metrou, autobuz, tren, posibil chiar elicopter, dacă insişti. Poţi începe vizita cu un tur al celor mai frumoase staţii de metrou. Fiecare are o temă. Cele mai frumoase sunt cele unde stânca a fost lăsată la vedere. Staţiile sunt practic nişte peşteri dichisite, dar oamenii primitivi nu au ce căuta acolo. Metroul din Stockholm e singurul metrou din lume care nu miroase a metrou, ci mai degrabă a scorţişoară.

Metrou Stockholm

Dacă te plimbi prin oraş e posibil să asişti la o intervenţie a poliţiei. Nu intra în panică. Poliţiştii suedezi nu se joacă niciodată, sunt extrem de serioşi, nu zâmbesc, au mitraliere la ei şi când trec cu maşinile spre o intervenţie, toţi participanţii la trafic opresc, de frică.

Culinar, Suedia nu înseamnă doar kotbullar, adică chiftele, sau fripturi de ren. Una din mâncărurile tradiţionale sunt racii, care sunt consumaţi reci, iar din intestine se face un sos foarte apreciat de suedezii mai în vârstă. Poţi cumpăra de la magazine alimentare.

La capitolul street food, cea mai interesantă ofertă ar fi hotdogii suedezi, făcuţi după sufletul carnivorului: cârnatul are 30 cm, iar chifla 10 cm.

Dacă îţi place peştele, caută în magazin aripioare de somon afumat, o specialitate suedeză. Se mănâncă aşa cum sunt, fără pâine sau alte adaosuri, care i-ar cam strica adâncimea şi robusteţea gustului onctuos.

Cele mai bune mâncăruri le găseşti la prânz în restaurantele din piaţa închisă Saluhall, din Ostermalm. Gustă şi din brânzeturile suedeze. Chiar dacă Suedia pare o ţară rece, polară, vara e de fapt foarte cald, iarba e grasă, iar vacile suedeze sunt foarte capabile. Nu există sute de sortimente de brânză, cum are Franţa, dar o albastră de Gotland ţine piept unei albastre de Auvergne, dacă înţelegi ce vreau să spun.

Dacă vrei dulciuri, ai noroc, pentru că în Stockholm sunt sute de magazine cu ciocolată, unde intri şi îţi pui tu cât vrei, din care vrei, în pungi diferite, în funcţie de preţ. Se merge pe încredere.

carnati Suedia


Citeste mai mult: https://www.travelgirls.ro/idei-de-vacanta/city-break/ce-sa-mananci-in-stockholm-in-februarie.html