DISTRIBUIȚI

Sunt mulţi cei care parcurg sute, mii de kilometri, pentru a vizita aceste catedrale unice, obiective turistice celebre în toată lumea, de văzut o dată în viață.

Sunt construcții impozante, mai mult sau mai puţin opulente şi au o istorie unică. Au trecut prin vremuri tulburi, războaie și au suferit distrugeri, au fost rănite odată cu oamenii. Au primit sub acoperișul lor capete încoronate care s-au înclinat în semn de respect, s-au aplecat de durere sau și-au revendicat puterea. Milioane de enoriaşi le-au trecut pragul, pașii lor și-au pierdut ecourile pe dalele reci, lumina vitraliilor le-a mângâiat fețele. Unii au venit cu speranţă și credință, alţii de nevoie, să se adăpostească în vreme de asedii.

Iată câteva dintre cele mai grandioase catedrale din lume, adevărate instituții care au făcut istorie în artă şi arhitectură și au schimbat, cumva, lumea. Haideți să le vizităm!

-Basilica Sf Petru din Vatican, sediul Papalității. Forma pe care o vedem azi a fost construită în perioada 1506-1615, pe locul unui lăcaș de cult vechi. Fosta Bazilică Sf. Petru a fost ridicată în anul 320 de împăratul Constantin, pe locul unde, spune tradiția, a fost înmormântat Sf. Apostol Petru. În prezent sediul papalității, Basilica Sf. Petru a beneficiat de talentul unor mari arhitecţi şi artişti, printre care se remarcă Michelangelo, Bernini și Brunelesci. Michelangelo a proiectat, în 1547, Domul Basilicii și a supravegheat construcția pănă cînd a murit. Modelul Domului rămâne reperul celelalte cupole construite după el, precum Bazilica Sf Paul . Cu cei 136,57 metri ai săi, Domul Basilicii Sf Petru este cel mai înalt din lume, dar nu te descuraja, poţi ajunge sus, pe cupola sa. Aici statuile sfinților veghează asupra Bazilicii și Pieței, iar Roma ți se desfăşoară la picioare. În catedrala Sf. Petru se află multe opere de artă, majoritatea cu caracter religios. Se remarcă sculptura La Pietà a lui Michelangelo şi fereastra cu vitralii în centrul căreia se află porumbelul reprezentându-L pe Sfântul Duh, opera lui Bernini.

*Cifre interesante. Bazilica Sfântul Petru poate găzdui 20.000 de oameni, are 190 m lungime, nava are 45,50 m înălțime. Domul are o calotă dublă, cu un diametru interior de 42,56 metri și măsoară 136,57 metri de la bază la vârful crucii. Bazilica Sf. Petru este una dintre atracțiile tristice de top din Roma.

Piazza San Pietro este la fel de impresionantă. Aici, cele 284 de colonade, aliniate pe patru rânduri și cei 88 de stâlpi ai săi lasă impresia că vor să te îmbrățișeze. Iar obeliscul egiptean vechi de peste 3.500 de ani și cele două fântâni “suprevizate” de porumbei se încadrează perfect în peisaj.

-Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, Israel. Acesta se află în orașul istoric Ierusalim, pe locul în care credincioșii venerează atât Golgota, unde Iisus a fost răstignit, cât și mormântul unde a fost îngropat. Biserica Sfântului Mormânt este și a fost cel mai important loc de pelerinaj pentru creștini încă din secolul al IV-lea. Este modestă, dar este cea din care creştinii primesc lumina, fiind numită şi Biserica Înălţării. Prima biserică a fost construită în perioada 326-355, la porunca Împăratului Constatin cel Mare, pe locul unde împăratul Adrian ridicase un templu închinat zeiței Venus. Această primă biserică a fost mult mai mare decât cea din prezent, dar a fost grav afectată de un icendiu, în 614, când perșii au invadat Ierusalimul. În 638, creștinii au fost forțați să se predea Ierusalimul musulmanilor, dar Biserica Sfântului Mormânt a continuat să servească pentru enoriașii creștini. Acesta până la 18 octombrie 1009, când un calif a dispus ditrugerea, cu daltele și târnăcoapele, a bisericii Sfântului Mormânt. Împăratul bizantin Constantin al IX Monomahul (1042-1055) a finanțat reconstrucția sa, dar intrarea e pe latura de sud. Aceasta a fost biserica care a atras pelerini din toată creștinătatea până către finele secolului al XI-lea, cand au început luptele de cucerire și recucerire a Bisericii Sfântului Mormânt, cruciadele, reconstrucțiile, negocierile pentru acces.


Citeste mai mult: https://consilierturism.ro/destinatii/catedrale-celebre-de-vizitat-o-data-in-viata/

DISTRIBUIȚI