DISTRIBUIȚI

Printre minunile pe care Munții Piatra Mare le lasă la vederea omului, se află și Canionul 7 Scări. 7 rupturi de pantă descriu perfect imaginea care se desfășoară în fața ochiului uman, 7 cascade dau numele Canionului.

DESPRE CANIONUL 7 SCARI

Cu o lungime totala de 160 m si o diferenta intre nivele de 58 m, canionul impresioneaza in primul rand prin pesisajul descris pana acolo.

Prima scara a cascadei are 8 trepte, in comparatie cu ultima care are 35 de trepte. Pana sus, si de o parte si de alta drumul este vegheat de calcare batrane.  Procesul de epigeneza accelerata a dus la adancirea conglomeratelor cretatice, rezultatul fiind cel de astazi, cele 7 cascade insiruite pe firul vaii.

Punctul de plecare intr-o scurta vizita la Canionul 7 Scari, il reprezinta Cabana Dambu Morii, sau mai bine spus ce a mai ramas din aceasta in timp. Traseul de urmat de aici este cel marcat cu banda galbena, traseu caracterizat de liniste  si curatenie. Cale de 90 de minute, timp in care traseul este unul lin, fara pante prea abrupte sau obstacole de trecut, ne aflam in fata primei scari din cele 7 ale canionului. Chiar la punctul de plecare, o placuta ne intampina destul de neprietenos; placuta ne instiinteaza ca traseul este usor “accidentat”: una dintre trepte este lipsa si in zona marcata de podete exista multe goluri; aceste aspecte pot fi insa depasite cu putina atentie si o doza ceva mai mare de curaj. Dupa ce am parcurs prima scara fara prea multe probleme, ajungem la cea de-a doua; aici avem nevoie de putina atentie doarece o sa observam treapta lipsa si o mica improvizatie pentru a masca absenta ei. Un alt aspect la care trebuie sa fim atenti este apa care curge pe langa scara si aceasta este alunecoasa.

Sursa: https://identitatea.ro/canionul-7-scari/

DISTRIBUIȚI