DISTRIBUIȚI

Când treci prin lume ca vântul și ca gândul, cu 300 de kilometri la oră, lumea pare că zboară împrejuru-ți, câmpurile înverzite străfulgeră din loc în loc, iar orășelele de poveste cu aer efemer nu fac decât să-ți usuce gura și să te facă să-ți dorești mai mult. Munții falnici se înalță și se plimbă într-un ritm maiestos, oferindu-ți priveliști în continuă mișcare.
Multe sunt lucrurile ce fac din Japonia o Japonie faimoasă, iar unul dintre cele mai de seamă este încrengătura de rețele feroviare. Întinzându-și membrele din extremitatea nordică a insulei Hokkaido până în josul hărții, în insula Kyushu, rețeaua este cunoscută pentru impecabilitate, punctualitate și pentru viteza trenurilor și pentru faptul că sunt extrem de moderne. Mai ceva decât aplicația care îți aprinde lumina la garaj.

În ultimul timp, liniile de tren japoneze au devenit un fel de parteneri de drum indispensabili pentru călătorii plecați în aventuri asiatice, mai ales de când prețul biletelor pentru turiștii este de-o prietenie inaccesibilă pentru cei care locuiesc Japonia. Pentru un itineraiu de 10 zile, recomandăm cumpărarea pass-ului de 7 zile (29.110 JPY) încă dinainte de a pune piciorul pe pământ japonez. Când te simți pregătit s-o pornești la drum, mergi la unul din birourile de relații publice amplasate în cea mai mare gară și activează-ți pass-ul. Odată activat, acesta este valabil timp de 7 zile.

Ziua 1, 2 și 3 în Tokyo

Toată nebunia să înceapă în Tokyo, capitala Japoniei, și fără urmă de tăgadă, cel mai mare oraș al lumii (luându-ne după populația zonei urbane). Ce vei vedea negreșit la fiecare pas vor fi nesfârșite întinsuri de lumini, magazine artizanale, cafenele, baruri, standuri luminate cu mâncare, zgârie-nori semeți suprapuși în peisaj peste grădini Zen și străzi clocotind de fashion și țoale la modă.

Marea intersecție din Shibuya este locul perfect de analizat oamenii și pierdut în mulțimea lor, în vreme ce, pe Omotesandō, bulevardul de alături, te așteaptă magazine de fashion cu nemiluita. Dar dacă shoppingul scump nu întrunește tocmai ceea ce numești tu o activitate de vacanță reușită, ce-ai spune să arunci un ochi peste stilul mai puțin ortodox din cartierul Harajuku. Îngroapă-ți capul în ceva artă contemporană la Muzeul de Artă Mori sau alătură-te unui tur tradițional de printuri woodblock la Muzeul Memorial de Artă Ōta.

Clădirea Guvernamentală Tokyo Metropolitan este un zgârie-nori masiv, sfidător, inspirat din Notre-Dame, care oferă priveliști impresionante asupra orașului. Cele mai bune momente ale zilei în care să te-arăți acolo sunt, fie dimineața devreme când Muntele Fuji ți se dezbracă în fața ochilor, fie după ce se lasă seara, iar orașul îmbracă o cu totul altă haină.

Și nu părăsi carecumva orașul fără să urmărești câteva din sporturile preferate ale japonezilor: du-te de vezi un meci de sumo wrestling în Ryogoku sau unul de baschet la Domul din Tokyo. Firesc ar fi ca, ultimul, dar nu cel din urmă obiectiv, să fie celebrele Parcuri Yotogi și învecinatul Meiji Shrine, dedicate împăratului Meiji și soției sale.

Ce hotel recomandăm: The Gate Hotel Kaminarimon By Hulic (prețul unei camele începe de la 7.815 JPY [292.5 Ron] pe noapte)

Zilele 4 și 5 în Kanazawa și Osaka

După ce ziua a patra intră pe ușă, tu să știi că-i timpul să-ți iei la revedere o vreme de la agitația marilor orașe. În dimineața devreme a zilei cu numărul 4, dă fuguța, validează-ți pass-ul de tren și pregătește-te de îmbarcare din Hokuriku Shinkansen până în Kanazawa (2 ore jumate, mai precis), alegând una din rutele care înfruntă Alpii Japonezi.

Pe coasta de vest a Japoniei se întinde Kanazawa, un orașel de mărime medie ce ascunde castele de poveste, un parc ce se numește chiar așa – Parcul Castelului din Kanazawa și o grădină, Grădina Kenroku-en unde liniștea și pacea au fost plantate. Aceasta din urmă este aclamată drept una dintre cele mai frumoase grădini japonze, unde-și găsesc locul un iaz, niscaiva delușoare, un felinar de piatră, o fântână și nenumărate flori și copaci ce-și schimbă culorile după anotimp. Prunele rozalii și florile de cireș dau tonul primăvara, irișii mov și alizeele roșii le iau locul pe timpul verii, iar frunzele colorate de toamnă se ivesc atunci când la noi începe școala.

Vei găsi că Higashi Chaya, vechiul cartier al gheișelor, este înțesat de case de lemn din ani 1800, a câte două etaje, cunoscute drept ochaya, teahouses sau case de divertisement. Pentru o sumă modestă poți experimenta viața unei gheișe din secolul 19, iar câteva dintre ochaya încă oferă ceva momente de entertainment tradițional sub forma spectacolelor realizate de gheișe .

Un alt lucru care a mai contribuit la faima acestei zone sunt mâncărurile excelente preparate din pește proaspăt. Nu-ți priva papilele de un sashimi servit la restaurantul Fuwari sau, dacă nu ajungi și nu ajungi, fă tot posibilul să guști măcar niște preparate locale din legume la Los Angeles. După ce-ai prins gustul bucatelor și ți-ai petrecut toată dimineața în Piața Omicho cotrobâind după cea mai proaspătă mâncare, ia trenul Thunderbird cu direcția Osaka (2 ore jumăte).

O jumătate de zi și o noapte cap-coadă ar trebui să-ți ofere timp berechet pentru a explora ce are mai bun de oferit cartierul Shinsaibashi în materie de cumpărături și viață de noapte și încă să-ți mai lase ceva timp de plimbări prin zona de divertisment Dōtonbori. Orașul este destul de cunoscut pentru ale sale okonomiyaki – un fel de clătite sărate umplute cu toppinguri de mochi (prăjitură de orez), de porc sau varză, dar și pentru tokoyaki – chiftele la grătar din aluat și caracatiță. La restaurantul Mizuno vei vedea cum okonomiyaki sunt pregătite pe un grătar încins așezat la masă, așa că nu va mai trebui să aștepți după niciun chelner să-și sune iubita înainte să-ți aducă comanda, ci te vei putea năpusti asupra specialității în imediata secundă după ce-i gata.

Ce hoteluri recomandăm: Kanazawa Sainoniwa Hotel (prețul unei camere începe de la 18.327 JPY [686.1 Ron] pe noapte) în Kanazawa și Dotonbori Hotel (prețul unei camere începe de la 8.522 JPY [319 Ron], pe noapte) în Osaka

Ziua a 6a în Nara

La distanță de o oră de tren se află orașul Nara, cândva capitală a Japoniei, astăzi un oraș vechi, cunoscut pentru templele, ruinele sale și pentru sumedenia de căprioare sălbatice numite shika, ce cutremură bezmetice centrul orașului. Așa cum este venerată în religia Shinto, căprioara este mesagerul zeilor, iar tu vei fi mai mult decât încântat să le oferi niște biscuiți de căprioară cumpărați de la unul din standurile împrăștiate prin oraș. Ai mare grijă, însă, cât de sfidători deschizi o pungă în fața unei găști înformetate; s-ar putea să le vezi imediat cum se năpustesc asupra ta și te ușurează de pradă cât ai zice pește.

Dacă te macină curiozitatea de a vedea cea mai mare statuie de bronz a lui Buddha din întreaga lume, mergi degrabă la templul de lemn Todaiji. Aici se ascunde unul dintre cele 6 obiective ale orașului înscrise în Patrimoniul UNESCO, un Buddha de bronz aurit, înalt de 15 metri și protejat de două turnuri falnice, de-o parte și de alta.

Zilele 6, 7 și 8 în Kyoto

După ce îi transmiți un călduros „sayonara” lui Buddha cel de bronz, grăbește-te să iei trenul din Tokyo, să te relaxezi o oră în sunet de șine și să ajungi la timp pentru o cină tradițională cunoscută drept keiseki. Încearcă restaurantul premiat cu stele Michelin, Nakamura, la a cărui conducere se află, actualmente, cea de-a șasea generație de bucătari. Fă o binemeritată plimbare de după-amiază prin Gion, cel mai faimos cartier de gheișe unde, dacă norocul îți trimite bezele, ai putea chiar să tragi cu ochiul la un maiko (un antrenament al gheișelor).

Kyoto a fost capitala țării pentru mai mult de o mie de ani, iar în prezent, poartă pe umeri o moștenire culturală uriașă. Altarul Fushimi Inari din cartierul de sud-est al orașului este faimos, întâi și-ntâi pentru culoarele nesfârșite alcătuite din mii de porți roșii (torii) ce conduc către altarul principal. Inari este zeul orezului și al fertilității (adevărat, nu cea mai obișnuită combinație), iar vulpile sunt considerate drept mesageri. Așa că să nu te-oprești buimac și să te trezești că îți scarpini scalpul, întrebându-te de ce te înconjoară atâtea statui de vulpi.

La nord, te așteaptă Kinkaku-ji sau Templul Pavilionului de Aur, pe care îl vei vedea strălucind în oglinda iazului, iar la est, templul Kiyomizudera, cu o pagodă ridicată pe mai multe niveluri și cu priveliști splendide asupra orașului.
Citește continuarea: http://www.momondo.ro/inspiratie/calatorie-in-japonia/#qEcOrtoSSWOYzZjO.99

DISTRIBUIȚI