DISTRIBUIȚI

Pisici, moschei, curmale şi baclavale… multe baclavale. E o combinaţie stranie dar puse cap la cap a rezultat o nouă experienţă istanbulită, nealterată de turismul în masă.

Ce sunt Fatih şi Fener

Fatih e unul dintre cartierele autentice ale Istanbulului, unde e foarte puţin probabil să găseşti vorbitori de limbă engleză, unde turcii aşteaptă ora rugăciunii plimbându-se agale cu mâinile la spate iar piaţa e plină cu de toate. Fener, pe de altă parte, e cartierul grecesc din oraş, locul unde de află Patriarhia Constantinopolului, preţurile (mari) sunt afişate în euro, se vorbeşte engleza şi poţi să mănânci un gyros sau o mousaka grecească la orice oră.

Cum ajungi şi ce vezi din Fatih până în Fener

Pornim din staţia de tramvaiLaleli Universite şi facem prima oprire în Piaţa Bayezid sau Piaţa Libertăţii, cum mai este numită. După ce hrănesc porumbeii din piaţă, mă învârt puţin în curtea interioară a Moscheii lui Bayezid al II-lea (da, sultanul cu care s-a tot luptat Ştefan cel Mare) apoi cercetez exteriorul şi dau de un soi de talcioc unde anticari de toate vârstele şi negustori de antichităţi îşi expun marfa – e piaţa de vechituri de lângă Marele Bazar.

Universitatea se află şi ea în Piaţa Libertăţii, însă poarta principală e bine păzită aşa că nici gând să intrăm în campus. În timp ce încercăm să vedem până în capătul aleii largi,  spunem câteva bancuri cu Baiazid şi norocul ne surâde: doi studenţi ne roagă să completăm câte un chestionar iar drept răsplată primim accesul mult dorit în campus. În spatele universității se află cea mai mare moschee din Istanbul – Suleymaniye Camii care poate fi văzută de sus, de pe o platformă din grădina campusului. E spectaculoasă iar panorama asupra Bosforului mă lasă, din nou, fără cuvinte.

Pe Suleymaniye Cadessi, adică străduţa care trece prin spatele Universităţii şi duce la moschee, găseşti  pmâncare ieftină şi tare bună la preţuri foarte mici (adaptate la buzunarul studenţilor turci) aşa că îţi recomand o pauză de prânz aici, în special la terasa undese mănâncă fasole” (Kuru Fasulyeci).

Ca mai toate moscheile din Istanbul, şi la Süleymaniye se lucrează intens la restaurare şi pe bună dreptate, dacă ne gândim că cele mai multe sunt mai vechi de 500 de ani şi au trecut de multe cutremure. Găsesc şi aici multă linişte în interior, o paradă a eşarfelor femeilor musulmane, covoare roşii, pufoase dar şi un gardian turc ce nu se mai dezlipea de Maria (o fi crezut că e turcoaică de-ale lor).


Citeste mai mult: https://www.travelgirls.ro/idei-de-vacanta/city-break/calator-din-fatih-pana-n-eyup.html

DISTRIBUIȚI