DISTRIBUIȚI

Un răsărit frumos poate face ca până și cea mai convinsă pasăre de noapte să vrea să se alăture găinilor și să se trezească o dată cu ele (”a scoate găina afară din orice bufniță” sună ca o expresie care îi lipsește folclorului românesc). Pentru asta, am scormonit întreg mapamondul, de la răcorosul Arctic până la Iordanul cel de foc și am găsit top 18 cele mai frumoase răsărituri din lume.

Pune-ți alarma sub pernă, pregătește-ți apa pentru cafea de cu seară și fii gata să vezi cum arată razele soarelui când tocmai se mijește de ziuă.

Insula Taveuni, Fiji

Fix pe linia longitudinală de 180 de grade, Fiji este unul din acele prime puncte ale Pământului peste care soarele își întinde poalele dimineață după dimineață. Atunci când omul era doar la stadiul de plan, natura s-a ocupat să transforme insula Taveuni (aka Garden Island) în scena perfectă pentru un răsărit.

Așadar, când ochiul uman s-a deschis pentru prima dată aici, a văzut un soare care se înălța pe deasupra pădurii tropicale și a plajelor deșertice, iar pe măsură ce nuanțele sale roșiatice se contopeau cu lumina zilei, omul s-a grăbit să se scufunde sub apă pentru a apuca să admire paleta de roșu, portocaliu și roz pal împrăștiată pe recifurile subacvatice. Lucrurile nu s-au schimbat prea mult pentru că insula poate trece încă drept virgină, necunoscătoare de civilizație.

Canionul Bryce, Utah, USA

Canionul Bryce este cel mai mare colecționar al acestor formațiuni calcaroase pe care vântul nu le-a cruțat deloc și pe care oamenii le-au numit ”hoodoos”. Mintea urbano-civilizată le va asemăna cu niște zgârie-nori stâncoși și va savura cu poftă peisajele oferite din loc în loc pe traseul Rim Trail. Sau se vor grăbi spre pe-drept-numitul Sunrise Point pentru o priveliște irigatoare de iriși asupra întregului canion. Prea probabil nu vei fi singurul căutator de răsărituri de la Canionul Bryce, dar există spațiu destul pentru toate sufletele romantice; tu găsește-ți un loc al tău cu vedere spre vestul canonului.

Tulum, Mexic

Ei, iată că în Tulum nu este nevoie de nicio alarmă; oricum te vor trezi iubitorii de răsărituri care se strâng în fiecare dimineață pe țărm pentru a-și astâmpăra setea de zori. Această coastă mexicană a Caraibelor adună pe tot parcursul anului călători dornici de a privi soarele care sparge orizonul în fața stâncii rămase de pe vremea mayașilor.

Probabil și mayașii făceau la fel; altă explicație nu găsesc pentru numele original care s-a dat ruinelor mayașe Zama: Cetatea Răsăritului. Încearcă să nu te lași furat complet de strălucirea soarelui care iese din ocean pentru că și în spatele tău se petrece ceva; dacă îngădui privirii să pătrundă, vei vedea cum Templul El Castillo este scăldat în nuanțe luminoase de portocală.

Stonehenge, Anglia

Dacă tu găsești un loc mai bun de privit răsăritul decât monumentul ridicat în cinstea soarelui acum vreo 5000 de ani… eu îmi dau demisia. Plănuiește călătoria și rezervă cele necesare din timp, iar dimineața, asigură-te că ajungi acolo cât mai devreme cu putință ca să vezi cu proprii ochi cum se pierde negura nopții, iar apoi, treptat, cum se schimbă lumina dimineții. Dacă vremea permite, acesta nu va fi un loc pe care îl vei uita ușor, dar nimic nu se compară cu răsăritul de la Stonehenge în timpul solstițiului de vară, când soarele se aliniază perfect cu monumentul masiv piatră.

Wadi Rum, Iordania

Nice to know: Wadi Rum împreună cu ale sale nisipuri roci și nisipuri roșiatice seamănă într-atât cu planeta Marte încât aici a fost creat filmul care îl ducea pe Matt Damon într-o misiune pe Planeta Roșie. Explorează valea îmbrăcată în granit și nisip pietros dintr-un vehicul pe patru roți sau de pe cocoașa unui animal cu patru picioare și urmărește cum toate rocile deșertului își preschimbă culoarea din roz în violet pe măsură ce soarele se înalță în susul cerului.

Dacă dintre a fi tras pe roată în piața publică și a te trezi cu noaptea-n cap, alegi fără să clipești prima variantă… vom considera că într-adevăr nu-ți place alarma de dimineață. În cazul acesta, dacă tot ai ajuns până în Iordania, explorează deșertul pe timp de noapte și stelele ce îl acoperă de pe un cer prea limpede.


Citește mai mult: https://www.momondo.ro/descopera/articol/cele-mai-frumoase-rasarituri-ale-lumii

DISTRIBUIȚI