DISTRIBUIȚI

Bulgaria este cunoscută ca destinație de vacanță numai prin câteva stațiuni unde turismul de masă a explodat în ultimii ani. Sigur ai auzit şi tu de resorturile all inclusive de la Nisipurile de Aur ori din Sunny Beach. Acesta este motivul pentru care am decis să caut și alt gen de ”atracții” turistice pe tărâm bulgăresc. Și nu mare mi-a fost surpriza când am descoperit ce orașe faimoase, cu istorie bogată și arhitectură de invidiat au vecinii noștri de la sud. Norocul nostru e că au știut să le păstreze ca să ne putem bucura și noi de ele astăzi.

Balcic – ”Cuibul liniștit”

Cam la 60km spre sud de Vama Veche găsești un loc cu totul special: Balcic. E un orășel cochet, cu străduțe înguste și întortocheate, unde simţi la tot pasul parfumul eleganței și al rafinamentului arhitectural de început de secol XX. Balcic este inspirațional, mulți pictori celebri precum Pătrașcu, Tonitza, Ghiață, Steriade, Pallady, Ressu, Grigorescu, Theodorescu-Sion găsindu-şi pe aici muzele.  Mare parte din elita intelectuală interbelică frecventa Balcicul, la Universitatea ”Coasta de Argint” ținand cursuri Nae Ionescu, Camil Petrescu sau Perpessicius.

balcic gradina

balcic cuibul linistit

Nu-i de mirare că aici a ales şi Regina Maria să-și mute ”cuibul”. Bineînțeles, atracția principală este Castelul ”Cuibul Liniștit” și grădinile care-l înconjoară, o pagină de istorie a României într-o explozie de culoare și prospețime. Există chiar și o ”colecție” de cactuși în marginea nordică a grădinii. Nu am vizitat tot domeniul, care este acum gradină botanică și pentru care se plătește taxă de intrare. Interiorul castelului este auster, dar, privit din afară, domină întreg țărmul Balcicului cu liniile lui drepte și ferme, acoperișul din țigla roșie și minaretul.

balcic marea

balcic

Nu rata înghețata de pe aleea de intrare dinspre oraș! Este delicioasă. Tot pe aleea de intrare/ieșire sunt multe terase care se întrec în a-și atrage clienții prin sloganuri care mai de care mai ingenioase. Românii sunt foarte bine primiți peste tot și e imposibil să nu găsești un comerciant care să nu rupă câteva cuvinte în română.

balcic reclama

Nessebar  – rezervație din patrimoniul UNESCO

Între Balcic si Nessebar sunt aproximativ 140 de km și trebuie să treci prin Varna. Nu știu cum am făcut, dar în Varna m-am rătăcit de fiecare dată. Ori am avut orbul găinii, ori indicatoarele nu sunt de prea mare ajutor sau chiar aproape inexistente. Oricum dacă vezi vreunul, trebuie să urmezi drumul spre Burgas.

nessebar-de la fereastra

Mie mi se întipărește în memorie câte-o frântură de conversație, aparent fără vreo semnificație deosebită și rămâne acolo latentă până are ocazia să iasă la iveală într-un anumit context, de cele mai multe ori prin conexiuni neuronale extrem de alambicate. Așa a fost cu Nessebar. Auzisem într-o tabără/vacanță de iarnă, acum mulți ani, la palavrele de la gura sobei, o discuție despre stațiunile alea faimoase din Bulgaria, unde merge toată lumea vara la mare. O voce stingheră dintr-un colț a zis ceva de Nessebar, în sensul că ar fi mult diferit, într-un mod pozitiv, față de ceea ce se frecventează în mod uzual pe litoralul bulgăresc. N-am verificat atunci să văd ce și cum, dar când am planificat turul ăsta prin Bulgaria s-a aprins beculețul. Ia să văd eu ce era cu Nessebar!

Păi cu Nessebar e cam așa: unul dintre cele mai vechi orașe din Europa, despre care se știe că ar avea originile înainte de Hristos, fiind întemeiat de greci, apoi cucerit de romani care la rândul lor l-au cedat turcilor. Mă rog, toate astea le găsești pe wikipedia. Cu timpul, oraşul a devenit nod al transportului pe mare şi centru comercial important.

nessebar strada


Citeste mai mult: https://www.travelgirls.ro/idei-de-vacanta/plaja/bulgaria-orase-speciale-la-tarmul-marii-negre.html

DISTRIBUIȚI