DISTRIBUIȚI

Nu o să-l descriu din punctul meu de vedere, unul părtinitor poate. În schimb, o să-i fac o schiță folosindu-mă de impresiile lăsate de  prietenii al căror ghid  prin acest micuț oraș am fost.  Fie că au zis-o de cum au pășit  pe străduțele cetății flamande, fie abia la apus, toți au exclamat: « Un oraș de poveste!». 

Fiecare însă a avut  propria poveste în minte: unii rămăseseră  fascinați de zecile de ciocolaterii ce ascund praline cu arome dintre cele mai variate (tutun, lavandă, ceapă, wassabi) – «The chocolate line», de cubulețele de ciocolată ce se topeau în lapte cald, sau rămăseseră încă gândindu-se la cofetarii ce se jucau și modelau zahărul colorat, pentru a face acadele chiar sub ochii turiștilor.

Dulciuri Bruges

Alții au fost cuceriți de străduțele înguste, mărginite de case «de turta dulce» cu fațada specific flamandă, variante în miniatură ale verilor lor mai mari ce impânzesc Amsterdamul (aproape că rămâi cu impresia că o comunitate de pitici meșteșugari s-ar fi oprit pe locurile astea, vrăjiți de cine știe ce peisaj). Străduțe fără trotuar de multe ori, care permit trăsurilor trase de acei puternici Belgisch Trekpaard (rasă belgiană de cai) să se strecoare printre turiști și lebede, plimbându-i de la Begijnhof (mânăstirea de maici în care pot fi văzute primăvara cum plutesc parcă prin parcul tăcut, plin de flori și copaci ușor aplecați cu oarecare pioșenie).

Deși nu este printre muzeele mari de artă ale Europei sau ale lumii, Groeningemuseum are și el farmecul lui, adăpostind câteva opere de Jan van Eyck sau Hieronymus Bosch (printre alții)  – câțiva prieteni au fost destul de incântați de el – e drept că nu știu exact dacă nu cumva entuziasmul lor nu se datora și imprejurimilor.

Bruges Belgia

Nu lipsește nici o notă de misticism, ușor creionată prin cele două puncte majore de interes: Basilica of the Holy Blood –   ce are ca relicvă sacră (după cum sugerează și numele) o bucată de giulgiu cu sângele lui Isus Hristos, sau Church of Our Lady în care poate fi văzută o sculptură în marmură a Fecioarei Maria, executată de Michelangelo.

Ar mai fi de menționat plimbările cu vaporașul de-a lungul  canalelor, zidul cu cele câteva sute de feluri de bere belgiană (fiecare cu sticla și paharul ei diferite), iar puțin mai departe de iureșul turiștilor, rămânând totuși în centrul orașului, parcul cu cele patru mori de vânt. Și dacă tot suntem în zonă, putem trece și pe la cel mai vechi bar din Bruges – Herberg Vlissinghe.

Canale Bruges


Citeste mai mult: https://www.travelgirls.ro/idei-de-vacanta/city-break/bruges.html

DISTRIBUIȚI