DISTRIBUIȚI

Fie ca esti sau nu iubitor de arta, daca vizitezi Florenta nu ai scapare si-i cazi in mreje, pentru ca iti patrunde in suflet picatura cu picatura, cu fiecare pas pe care-l faci pe stradutele incarcate de istorie, cu fiecare palazzo intalnit, cu fiecare biserica in care intri – si sunt destule si cu fiecare turn in care urci, daca te incumeti. Florenta abunda in opere de arta si capodopere arhitectonice, este un adevarat oras-altar al Renasterii, iar strazile, muzeele, bisericile si galeriile lui sunt pline cu picturi, fresce si sculpturi ce apartin celei mai infloritoare perioade artistice a Europei. 

Orasul se afla pe raul Arno, in provincia italiana Toscana – raiul podgoriilor, al campurilor pline de maci, al livezilor de maslini si al colinelor scaldate de razele soarelui. La sud sunt colinele Chianti din podgoriile careia provine faimosul vin cu acelasi nume. Istoria Florentei este lunga si bogata si asta a facut-o sa devina un reper important pe harta turismului cultural mondial. Primele asezari au fost ale etruscilor – in jurul anului 600 i.Hr., care au ridicat o cetate pe locul unde acum se afla Fiesole, un orasel linistit aflat pe o colina la aproximativ 7 km nord de Florenta. Asezarile au prosperat pana in jurul anului 300 i.Hr. cand regiunea a intrat in sfera de influenta tot mai mare a Romei. In anul 59 i.Hr. Iuliu Cezar a hotarat infiintarea unei colonia pentru veterani, un loc in care sa se retraga “la pensie” – cum am spune noi astazi – cei care au fost in serviciul militar sub comanda marelui imparat. Si acestui oras i-a pus numele Florentia.

Nu vreau sa va plictisesc cu foarte multe date, cifre, nume din istoria Florentei, desi sunt foarte importante pentru devenirea in timp a orasului. Va spun doar ca, dupa caderea Romei, a fost controlat succesiv de goti, bizantini si longobarzi; ca a fost Republica, resedinta a Ducatului Toscanei si capitala a Italiei; ca de-a lungul sutelor de ani a rivalizat cu Lucca – prima capitala a Ducatului Toscanei, cu Pisa – in vremurile Evului Mediu, cand aceasta era o mare putere maritima si cu Sienna, care devenise un oras bogat si cel mai mare burg medieval al Europei, statut de la care a pornit conflictul cu Florenta. In ciuda acestor conflicte, deja in secolul 14 Florenta ajunsese cel mai bogat oras din Europa. Ei sunt cei care au reinventat banii – au “batut” florinul de aur, prima moneda recunoscuta in toate tarile europene, premergatorul actualului euro, putem zice, pentru ca dicta valoarea monetara a monedelor celorlalte tari. Iar asta se intampla prin secolul 15. Florentinii prin florinii  lor au scos Europa din Evul Mediu – au finantat dezvoltarea industriei in toata Europa, i-au finantat pe regii englezi in timpul Razboiului de 100 de ani, au finantat construirea Palatului Papilor din Avignon si reconstructia Romei. Au oferit Europei o singura moneda, acceptata pe toate pietele. Toate aceste imprejurari au fost baza pentru trecerea la viitoarea etapa – explozia culturala din perioada Renasterii.

Din secolul 14, Florenta a intrat in zodia Medici. Timp de mai multe generatii – mai precis din 1434 pana in 1737 – istoria orasului se impleteste cu aceea a familiei Medici. Desi initial si-au mascat autocratia sub aparente republicane, au condus orasul cu mana forte. Pierderile suferite de florentini in planul libertatii politice au fost compensate prin stabilitate si arta, membrii familiei Medici fiind Mecena luminati, unii dintre cei mai importanti din istorie. Despre Cosimo cel Batran, care a condus orasul fara ca sa aiba  vreo functie oficiala, se spune ca ar fi cheltuit 600.000 de florini de aur din averea personala pentru arta si stiinta. Va las pe dumneavoastra sa calculati, va spun doar ca valoarea unui florin de aur este de aproape 1.100 euro in aceste timpuri. Dupa moartea sa, pozitia lui a fost ocupata de fiul sau Piero pentru numai cinci ani, apoi de nepotul lui, Lorenzo, supranumit “il Magnifico”, sub conducerea caruia Florenta a intrat intr-o perioada de efervescenta artistica, culturala si intelectuala care a dat nastere curentului renascentist.

A fost o perioada infloritoare din toate punctele de vedere, care a gasit un teren fertil in Florenta, cel mai dinamic, mai cosmopolit si mai sofisticat oras al Europei acelor vremuri. Bogatia asigurata de activitatile bancare si comerciale precum si numarul mare de artizani si artisti priceputi au facut ca Florenta sa ocupe o pozitie importanta intre orasele Renasterii. Giotto, Bruneleschi, Leonardo, Rafael, Michelangelo, Donatello, Dante au primit de lucru in oras, iar familia Medici a comandat lucrari executate de multi alti artisti, pictori sau sculptori. Toti au contribuit la actualul patrimoniu artistic al capitalei Toscanei, au proiectat palate, catedrale si biserici, gradini si fortarete pe care le-au infrumusetat cu uimitoare fresce, sculpturi, picturi si tapiserii. Acei ani de glorie au schimbat fata Europei si a lumii intregi, pentru totdeauna. Dinastia Medici a condus Florenta pentru aproape 300 de ani, iar Ana Maria de Medici – ultimul descendent al familiei care a murit in 1743 – a facut probabil cel mai de pret dar orasului pe care inaintasii ei l-au condus: a lasat mostenire toate bunurile familiei Medici orasului Florenta, cu conditia ca acestea sa nu fie instrainate si sa nu paraseasca orasul niciodata.


Read more: https://www.sacalatorim.ro/florenta-partea1

DISTRIBUIȚI