DISTRIBUIȚI

“Hot chili peppers in the blistering sun” – vocea răguşită a lui Bob Dylan are efect de mixer pe transpiraţia care îmi lipeşte căştile de urechi. “Soon the horse will take us to Durango”. Nu, nu sunt în Durango, ci în Barceloneta, iar în locul ardeilor chili, rufe multicolore mi se învârt deasupra capului în soarele exploziv.

Vă întrebaţi ce naiba caută textul meu pe TravelGirls.ro?! Nu mi-am schimbat sexul şi nici măcar orientarea sexuală, dar am călătorit împreună cu fiicele mele, ceea ce mă aduce cumva mai aproape de conceptul site-ului. E adevărat, nu foarte aproape, ţinând cont că ele au doar 10, respectiv 8 ani, dar faptul că s-au ţinut după mine în sandale şi rochiţe pe străzile din Barcelona, mi-a feminizat cumva percepţia asupra oraşului.

Ciutat Vella – orașul vechi. Detaliu din Cartierul Gotic / Bari Gotic

Ca orice copii cu creierii spălaţi la Cartoon Network, mă bătuseră la cap să le duc la Disneyland, în Paris. Am decis să le uimesc şi mai tare, promiţându-le o ascensiune pe acoperişurile Casei Batlló şi La Pedrera. Dar nu le-am convins cu asta, ci cu jungla de la Cosmo Caixa.  Muzeul de Ştiinţe Cosmo Caixa din Barcelona fusese desemnat Muzeul European al Anului în 2006, când a fost inaugurat şi chiar eu îmi doream să-l văd*.

Pentru a găzdui fragmentul de junglă, muzeul a fost săpat 5 nivele în subteran, astfel încât doar vârfurile celor mai înalţi arbori tropicali ajung la suprafaţă, protejate de un pod de sticlă ce răsare dintre tufele de levănţică din curtea muzeului. O plimbare prin pădurea amazoniană, printre păsări exotice vii, pe malul unei ape în care înoată ţestoase, caimani, peşti piranha şi arapaima li s-a părut prea tare ca să fie adevărat. Apoi le-am povestit de Floquet de Neu / Fulg de Zăpada, gorila albă de la Zoo Barcelona, singura gorilă albinoasă din lume şi Disneyland-ul a devenit subit o prostioară pentru puştani de grădiniţă, iar eu m-am trezit rezervând biletele de avion spre capitala Cataloniei.

Un arbore fosilizat din jungla amazoniană, înalt de vreo 20 de metri și plin de scorburi în care se ascund peștii în perioada în care pădurea se inundă, este înconjurat de o scară în spirală care coboară spre sala aflată la etajul minus 5, de unde se intră în pădurea inundată.

Una arbore fosilizat din jungla amazoniană, înalt de vreo 20 de metri și plin de scorburi în care se ascunde peștii.

Un pește arapima lung de 2 metri plutește tacticos pe deasupra unui cuplu aflat într-un moment de tandrețe de cealaltă parte a peretelui de sticlă.

Un peste arapima lung de 2 metri plutește tacticos pe deasupra unui cuplu aflat într-un moment de tandrețe de cealălta parte a peretului de sticlă.

Pentru mine, însă, provocarea a fost să fac două şcolăriţe intoxicate zilnic de 3-4 canale de desene animate să se înfioare de emoţie la contactul cu lumea lui Gaudi. Siluetele hornurilor de pe acoperişul Casei Milà pot fi magice pentru adulţi, dar nu seamănă deloc cu eroii din Madagascar 3. Riscam ca fiicele mele, bombardate cu reclame la meniuri fast food cu surprize, păpuşi Barbie şi alte hidoşenii de celuloid care bâzâie “meeeaaamy!” în timp ce fac caca, pipi sau râgâie, să mă considere un moşuleţ ţicnit dacă aş încerca să le conving de asemănarea dintre acoperişul Casei Batlló şi un dragon marin.

Hornurile de La Pedrera. În realitate și în cărbune.


Citeste mai mult: https://www.travelgirls.ro/idei-de-vacanta/city-break/barceloneza-pentru-scolarite.html

DISTRIBUIȚI