DISTRIBUIȚI

Inca din copilarie, am fost fascinat de schi, in special de sarituri si slalom urias. Cu toate acestea, am invatat sa schiez tarziu. Dupa cativa ani cu multe cazaturi pe partiile din Romania, am considerat ca pot trece la un nivel superior – Austria si partiile ei. Destinația de schi din această iarnă a fost Valea Otztal din provincia Tirol, aflată la 80 km de Innsbruck. Desi am mai fost aici cu cativa ani in urma, am stiut ca nu aprofundasem suficient potentialul al acestei regiuni.

Inainte de a vorbi despre posibilitatile de agrement in zona, am sa va povestesc o istorioara: in 1991 doi turisti au descoperit un cadavru in Alpii Otztal, la peste 3000 de metri. Inițial au crezut că este vorba de un alpinist ghinionist, dar sa dovedit a fi una dintre cele mai vechi și bine păstrate mumii din lume. Otzi – Omul Gheturilor, o creatura ce traise cu 5000 de ani în urmă, care avea aproximativ 45 de ani când a murit, 1,60 metri înălțime și 50 kg. Moartea lui pare sa fi fost violenta. Corpul lui avea 50 de tatuaje care corespund liniilor de acupunctura, de unde s-a tras concluzia ca au fost făcute pentru tratarea unor dureri. S-a descoperiti in stomac chiar si ce a mancat ultima data… Dar destul cu Otzi, voi mai aminti de acest nume in alt context, mult mai vesel.

Statiunea cea mai faimoasa este Solden, situata la altitudinea de 1300 m, in centrul zonei care are 250 de virfuri de peste 3000 m inaltime. In toata Valea Otztal se afla peste 300 km de partii ce urca pana la 3300 m si sunt deschise din noiembrie pana in mai. Domeniul schiabil Solden este de 150 de km de partii imaculate,  jumatate din intreaga vale, iar accesul pe ele se face cu 34 de instalatii de transport pe cablu. În Solden este și partia care deschide sezonul Cupei Mondiale de schi în octombrie.

Așa cum mi s-a spus cand am fost prima data la schi: În Austria, zapada este garantata! Și nu oricum: anul acesta ea avea 2 metri înălțime, deci condiții perfecte de schi. Pe langa aceste atuuri, Soldenul are si un mic dezavantaj: prețurile mai mari la cazare comparativ cu alte stațiuni.


Citeste mai mult: https://www.sacalatorim.ro/valea-otztal/

DISTRIBUIȚI