DISTRIBUIȚI

Dacă americanii se pot lauda cu Aspen, francezii cu Chamonix iar elveţienii cu St. Moritz, austriecii au toate motivele sa fie mândrii de Arlberg. Comparaţii s-au facut şi se vor face in continuare dar ce este cert este faptul că majoritatea specialistilor consideră aceasta regiune austriacă ca fiind cea ma buna zona de ski din lume.

Despre regiune

Situata în vestul Austriei, regiunea Arlberg este amplasată la graniţa dintre landurile Tirol şi Voralberg, la aproximativ 100 km de Innsbruck şi 250 de Munchen. In Austria am găsit o dublă organizare administrativă dacă o pot numi aşa. Există landurile (judeţele noastre) şi regiunile – unităţi administrative mai mici apărute din dorinţa de eficientizare. Până aici nimic neobişnuit. Interesant este faptul că într-o regiune pot fi grupate sate din landuri diferite. Aşa este şi în cazul regiunii Arlberg: din cele 5 localitaţi componente, 3 fac parte din landul Tirol şi doua din landul Voralberg. Frate de land ca frate dar brânza e şi în Austria pe bani…

Ca să intru şi mai adânc în subiect am să vă spun că cele 5 localitaţi care compun regiunea sunt: St. Anton, St. Christoph si Stuben plus Lech si Zurs. Evident, ele sunt foarte apropiate ca şi distanţă. De ce au decis ele să se unească? Poi nu e complicat: pur şi simplu pentru că nu e tot una să ai 150 km de pârtie sau 300, 50 de instalaţii de ski sau 84, 5 ski passuri sau unul singur…

Despre zăpada şi ski

Regiunea este cunoscută sub denumirea de “leagăn al ski ului alpin” sau “Nestemata Alpilor” . Vorbim despre locaţia în care se deschide primul club de ski in 1901 (54 de medalii la Campionate Mondiale şi Olimpiade), unde are loc primul concurs de ski in 1906, şi în 1926 Hannes Schneider inaugurează una dintre primele şcoli de ski din lume. Aici găseşti zăpada aproape 6 luni pe an şi, foarte important, nu orice fel de zăpada ci cea mai bună!

Unii spun că regiunea se adresează mai mult skiorilor avansaţi dar eu nu cred asta. Cu atât mai mult cu cât datele oficiale spun că 36% din totalul pârtiilor sunt albastre (dedicate în special începătorilor), 42% roşii (pentru cei de nivel mediu) şi 22% negre (pentru avansaţi).

Aici există şi multe variante de free ride adresate în special celor experimentaţi sau foarte experimentaţi. Majoritatea acestor off-piste sunt accesibile doar în prezenta unui ghid. Deşi în vârf de sezon pârtiile se aglomerează, nu veţi avea de aşteptat deoarece instalaţiile sunt multe şi moderne. Spre exemplu, instalaţia Funitel din St. Anton a venit cu un sistem inovativ (roata Ferris) care permite îmbarcarea de la nivelul solului, reducând substanţial timpul de aşteptare.


Read more: https://www.sacalatorim.ro/steaua-norocoasa-a-austriei/

DISTRIBUIȚI