DISTRIBUIȚI

La doar câţiva kilometri de Valeonsole – câmpul mov cu lavandă din Provence şi foarte aproape de cele mai frumoase culori din Europa – Gorges du Verdon – e un orăşel, bine ascuns între stânci, unde aproape fiecare familie transformă argila în cele mai frumoase obiecte din porţelan pe care le-am văzut. În Moustiers Sainte Marie am petrecut ultima după-amiază caldă de mai din săptămâna de vacanţă provençală.

Orăşelul ăsta de la gura Cheilor Verdonului e ideal să începi sau să închei un tur prin sudul atât de popular al Franţei. Cocoţat pe stânci, înconjurat de munţi şi de multă verdeaţă, la doi paşi de Lacul Sainte Croix care se vede de sus, de la Capela Notre Dame de Beauvoir şi cu o mulţime de meşteşugari care îşi fac treaba dumnezeieşte, Moustiers Sainte Marie e unul dintre locurile alea unde îţi vine să exclami: Da, ăsta e Provence!

Greierele de la fereastră

I-am spus oraşul de faianţă pentru că pe strada principală sunt înşirate unele lângă altele, ca piesele de domino, numai buticuri cu cea mai fină ceramică. Multe dintre ele funcţionează şi ca muzeu pentru că meşteşugul e o tradiţie de familie şi în magazine sunt expuse şi piese vechi şi noi deopotrivă. Numai că şi preţurile sunt pe măsură: şi câteva sute de euro pentru un ceainic sau un bol.

Dacă vrei totuşi să iei un suvenir pentru cei dragi, sunt şi produse pentru bugete ceva mai restrânse şi ai de unde alege. Ce e sigur e că în fiecare magazin ai să găseşti greieri din ceramică pictată pe care i-am văzut la geamurile şi uşile aproape tuturor caselor din Provence. O vânzătoare mi-a explicat că vara, atunci când soarele pârjoleşte verdele crud pe care l-am găsit noi la mijloc de mai, la cigale – cum îi spun francezii greierelui – e o prezenţă nelipsită şi umple liniştea locurilor cu cântecul lui.


Citeste mai mult: https://www.travelgirls.ro/destinatii/franta-idei-de-vacanta/ai-auzit-de-orasul-de-portelan.html

DISTRIBUIȚI