DISTRIBUIȚI

Norocul de a explora un oraș nou așa cum ar face-o un localnic este cireașa de pe tortul fiecărei călătorii. În Dubai, las-o pe Andrea Anastasiou să-ți recomande ce-i de făcut:

Am auzit adesea despre Dubai cum că ar fi orașul superlativelor: cel mai mare…, cel mai înalt…, cel mai strălucitor… cel mai, cel mai… Dar ce se ascunde, de fapt, după cortina farmecului și a strălucirii vătămătoare de retină? Păi dacă știi cum să cotrobăi cu luare aminte prin culise, vei descoperi stele care, deși nu-și arată fața pe scenă, merită mult mai tare un buchet de flori după spectacol. Așa că ține cursorul la distanță de x-ul din colțul drept de sus, lasă-ți ochii să alunece pe rândurile ce urmează și află cum își omoară timpul un locuitor get-beget al Dubaiului.

Află de unde a plecat Dubaiul

real-dubai-al-bastakiya

Din capul locului, orice primă dimineață petrecută aici este musai să înceapă cu o vizită la Centrul Sheikh Mohammed din Bur Dubai pentru înțelegerea culturală. Mâna care a ridicat acest loc a avut în minte educarea expatriaților în tot ce înseamnă tradiție și obiceiuri ale Emiratelor Arabe Unite, dar asta nu înseamnă că tu, călător iscoditor, nu ai ce să descoperi acolo. Nici poveste. Mai ales dacă te roade curiozitatea să descoperi dintr-un foc cum își duc viața localnicii din Perla Golfului Arab.

Poți afla câte în lună și-n stele despre cultura islamică și cea a Emiratelor, dar dacă un mic dejun tradiționalo-copios ți se desfășoară în același timp în fața ochilor parcă altfel alunecă informația. Arată-te la ușa unei din casele cu turn de vânt, vezi un loc ce-ți face cu ochiul și întinde-te la vorbă cu gazda, pe măsură ce-ți faci de lucru cu tacâmurile. Cel mai probabil vei ieși de-acolo doxă de informație.

Cât timp te afli în Centrul Istoric (Bur Dubai, mai exact), merită să treci prin Al Bastakiya – zona care pune în lumină originile mai puțin fancy, ci mai degrabă umile ale Dubaiului, din vremea când orașul era doar o mică așezare de pescari. În labirintul creat de tradiționalele clădiri cu turn de vânt își găsesc lăcaș numeroase galerii și cafenele ce abia așteaptă să fie explorate.

Pierde-te printre numeroasele străzi și străduțe și fă-ți loc într-una din galeriile care-ți va tăia calea, dar ca să nu alegi ceva, doar așa, într-o doară, îți recomandăm Galeria Majiis, un mix interesant de artă locală și internațională. Astâmpără-ți mai apoi setea cu un pahar de limonadă cu mentă la XVA Café.

Gustă puțin dintr-o zi obișnuită de localnic ce se relaxează

25

Pentru un ochi neantrenat, Al Quoz nu arată, la prima vedere, ca și cum ar avea ceva special. „Ce mare lucru? Un fost centru industrial, prăfuit de-un deget și înțesat de fabrici și depozite pe care parcă ceaușismul le-a creat cu mâna lor”, te vei trezi că o voce suspicioasă îți șoptește. Nimic mai neadevărat! Alserkal Avenue, de exemplu, este o colecție impresionantă de depozite după zidurile cărora se ascund adevărate piese de artă și cultură. Și da, se află în zona asta cu iz de comunism.

Omoară o după-amiază căscând ochii după vreo galerie de artă contemporană sau, și mai bine, pune mână și ascultă niște muzică live. Și fii cu băgare de seamă și cu ochii în patru pe site-ul oficial: poți să dai peste câte un tur gratuit al galeriilor în mai toate zilele de sâmbătă.

Dacă îți stă gândul mai degrabă la distracție decât la cultură, nu te învinovăți, ci mai degrabă alătură-te unei găști vesele de localnici (sau emigranți) ce s-au strâns în prealabil în jurul unei narghilele aromate. Oricum nu ai voie să părăsești Dubaiul fără să fi adulmecat măcar o mireasmă de narghilea. Și chiar dacă nu vrei să fumezi, alătură-te oricum, căci puține sunt ideile mai bune pentru a gusta din viața de Dubai, mai ales în lunile mai răcoroase când întregul oraș pare că a fost evacuat din case și scos afară pe străzi.

Când vei simți nevoia să te bucuri de puțină intimitate și ceva bucate care se lasă cu linsul degetelor, ascunde-te undeva în centrul Hotelului Manzil Downtown. În curtea-i interioară vei găsi un restaurant ce întrunește toate ingredientele pentru o seară perfectă de epuizat narghilele. Aromele sunt ușoare, priveliștea lasă gura apă, iar mâncarea… nu mai spunem.

Spune „nu” mallurilor și dă fuguța într-o piață

real-dubai-ripemarket

Dacă știm ceva despre Dubai, acesta este că le are cu mall-urile… „mega-mall-urile”, am vrut să spunem. Dubai Mall, el singurel are 1.2 milioane de metri pătrați și atrage vizitatori cu cetele. Dacă îți vine greu să ilustrezi asta cu ochii minții, imaginează-ți 50 de terenuri de fotbal și fă-ți o idee despre cam cât îți ia să ajungi dintr-un capăt în celălalt. Dacă tu vrei însă o ambianță diferită atunci când ieși din casă pregătit să faci gaură în portofel, află că mai sunt locuri care te așteaptă cu brațele deschise.

Piețele în aer liber, de exemplu, încep să devină tot mai populare în Dubai, iar Ripe Market din Parcul Zabeel și-a croit binișor calea în fruntea listei favoritelor și rămâne o idee excelentă pentru orice vineri după-amiază (din lunile răcoroase). Orice-ți dă prin gând că ar șade bine în valiza cu care te vei întoarce acasă, e simplu ca bună-ziua de găsit aici: de la bijuuri, haine, un kilogram în plus căpătat în urma specialităților turcești devorate cu nesaț sau câteva selfie-uri făcute la un concert live.

Dacă nu te numești tocmai un om al piețelor, asta nu înseamnă că ești obligat-forțat să dai năvală într-un mall. The Collective din Al Quoz, o zonă proaspăt deschisă și ticsită de buticuri, este scăparea perfectă din ghearele ascuțite ale multelor mall-uri din oraș. Încarcă-ți sacoșa cu câteva suveniruri menite să-ți sporească popularitatea printre cei de-acasă, iar apoi înfățișază-te la Brew Café pentru o licoare spumoasă ce obișnuiește să crească ușor tensiunea.

Surprinde-ți papilelor gustative cu niscaiva arome locale

cocktail-kitchen-brunch

Pentru cei gurmanzi prin definiție, Dubai este un vis devenit realitate. Poți lesne să găsești aici orice poftești, de la restaurante luxoase care te vor ușura cât ai zice „pește” de banii de chirie pe-o lună, până la cafenelele modeste de la colț de stradă, ceva mai miloase cu portmoneul tău.

Aranjează-ți în așa fel călătoria încât să te prindă măcar o vineri în ambianța de brunch, atât de dragă emigranților (de ce vineri? Pentru că, pentru arabi, e un fel de duminică a europenilor). Oricum, brunchul de vineri în Dubai este mai mult decât un oarecare brunch de vineri: imaginează-ți bufeturi care par că nu-și mai găsesc sfârșitul, băuturi spumante și ceva entertainment așezat ca o cireașă în vârful unui tort cu 3 etaje.

Lasă deoparte orice altă idee creață și condu-ți persoana la Cocktail Kitchen în Jumeirah Lake Towers pentru un Brunch Vinyl ce-și întinde aproape lasciv aperitivele și felurile principale (recomandăm cu tot sufletul risotto-ul din carne de capră) și uită-te la bietul ceas care muncește cu consecvență la trecerea orelor în vreme ce tu sorbi molcom la un pahar de spriț cu Vermout. Ești invitat să cercetezi vinylurile expuse și să faci uz de gramofon.

Dacă la un moment dat stomacul începe să te tragă de mânecă și să-ți atragă atenția că ai cam exagerat cu cocktailurile, astâmpără-l degrabă cu ceva carbohidrați pe care se-ntinde-o brânză delicioasă. Asta ca să se prefacă că uită de cantitățile nerușinate de alcool cu care l-ai stropit fără milă până adineaori. Așadar, înfige-te într-un manakish cu brânză (un deliciu de patiserie libaneză) de la brutăria Al Reef Lebanese din Jumeriah 3 și să nu te mire dacă vezi cum lumea se calcă pe picioare aici. Locul este destul de popular, iar produsele sunt la preț de chilipir: în jur de 3$. Porția mare!
real-dubai-one_cafe

Și pentru că nu putem să trecem cu una cu două de capitolul „bucate” (nu ne stă în fire), trebuie să promiți că nu părăsești orașul fără să fi trecut pe la raiul pescăresc cunoscut drept Bu Qtair. Deși, actualmente, locul este unul dintre preferatele Dubaiului, și-a început cariera ca un soi de rulotă plasată timid într-o zonă lăturalnică din Burj Al Arab in Umm Suqeim, transformându-se într-un restaurant înțesat de mâncare delicioasă și farmec. Dacă ai, totuși, răbdare să aștepți cuminte la o coadă ușor sfidătoare, vei fi răsplătit din plin cu o porție din captura zilei, asezonată cu un pește curry.

Vegetarian? Vegan? Iubitor de animale, de viață și de sănătate? Să nu crezi că pentru tine nu-i nimic în capitala Emiratelor. One Café by Life ‘n One din Jumeirah dovedește cum scena mâncărurilor raw câștigă tot mai mult teren din pământul de Dubai; din această grădină secretă te vei simți teleportat direct în cine știe ce loc de întâlnire hippie din Thailanda.

Locul este grozav pentru a lua un prânz din cale-afară de sănătos într-o atmosferă cu totul și cu totul boemă. Recomandăm pasta raw de zucchini stropită în sos picant thailandez. Unde mai pui că centrul de wellness de aici oferă clase de yoga și workshopuri despre meditație. Nu există niciun motiv cât de cât rezonabil pentru a nu te întoarce acasă levitând.

1001 de nopți arabe

xva

Dacă vrei mai degrabă să te ții departe de hotelurile strălucitoare până la intimidare care împânzesc străzile orașului și preferi ceva mai autentic, îmbrăcat în mai puține straturi de plastic, rezervă o cameră la Hotelul XVA Art. din cartierul Al Fahidi. Această clădire artistică este unul dintre puținele hoteluri butic și dă în clocot de personalitate. Fiecare cameră în parte este inspirată de o fațetă diferită a culturii Emiratelor.

 

Sursa: www.momondo.ro

 

DISTRIBUIȚI