DISTRIBUIȚI

Undeva în nordul Atlanticului, acolo unde vântul își face de cap cu valurile oceanului, între arhipelagul scoțian cunoscut drept Hebridele Extrerioare și tăcuta Islandă, se întrevede falnic un mănunchi de insule de poveste, aproape neatinse de deget de om. Deși de dimensiuni reduse și, ca să o spunem pe-aia dreaptă, izolate la capăt de lume, Insulele Feroe îmbracă un peisaj dramatic, demn de romanele lui Stephen King.

Tot acest background primitiv și nemilos intră într-un contrast excelent cu localnicii – niște oameni cu inimi de aur și purtări sfioase. Un asemenea decor de poveste alăturea culturii feroeză face din Insulele Feroe un loc demn de așezat în fruntea oricărui bucket list de travel.

Locuitorii Insulelor Feroe: caractere de vikingi împreunate cu inimi blajine

Imaginează-ți acum că, printre pânze de ceață și nori, pe fundalul unui ocean nesfârșit, ți se înfățișează în depărtare niscaiva roci înalte de bazalt. Ți-ai spune oare, în sinea ta, „ah, în sfârșit mi-am găsit a doua casă…”. Probabil că nu, în cazul majorității dintre noi, dar de-aia nu se mândrește toată lumea cu origini de viking norvegian. Pentru că asta le-a trecut prin cap vitejilor vikingi în secolul 9, când au dat pentru prima oară de țărmurile feroeze și au decis că nu există pe pământ loc mai potrivit unde să-și crească copiii decât acest maldăr de insule vulcanice.

Dacă vei apuca să le cunoști caracterele pline de voință ale localnicilor, personalitățile relaxate și totuși atât de de încredere, originile lor vikinge nu te vor mai surprinde cu nimic. Pe lângă toate astea, vei observa că feroezii au modul lor tipic de a-și trăi viața. Indiferent dacă ne referim la dansul lor sub formă de horă acompaniat de cântec de baladă, la bucătăria lor specifică alcătuită din carne fermentată sau la sportul național atât de popular (cursele de bărci), putem spune că oamenii acestor insule sălbatice știu câte ceva despre păstrarea vie a tradițiilor.

În vreme ce lumea este atât de ocupată să updateze ultimele versiuni și să-și actualizeze device-urile, această comunitate restrânsă reușește cumva să-și țină în viață șarmul de modă veche. Acoperișurile sunt alcătuite din iarba cosită de oi, iar pe întreaga insulă nu vei vedea mai mult de trei semafoare, toate aflate în capitala Tórshavn. Într-o lume înnebunită de tehnologie, feroezii reușesc de minune să-și păstreze capul pe umeri și să rămână într-o relație strânsă cu natura. Sunt oameni care se pricep și care iubesc pescuitul, care se descurcă de minune în bucătărie și care cunosc ca-n palmă împrejurimile stâncoase.

Oceanul și turmele de oi

Întinzându-se pe 18 insule extrem de abrupte, cu văi înverzite, sălbatice și lipsite de copaci, natura Insulelor Feroe este, pe cât de sfidătoare, pe atât de demnă de venerație. Insulele sunt separate de fiorduri sau de cursuri subțiri de ape și adăpostesc o populație ce abia-abia sare de 50.000 de suflete, împărțită pe toate cele 17 insule. Ca să nu mai vorbim că una dintre acestea, insula Stóra Dímun contează pe doar șapte oameni. În ciuda izolării geografice, insulele sunt extrem de accesibile – la mai puțin de două ore de zbor de capitalele nord europene.

Să nu te surprindă dacă vei da la tot pasul cu ochii de turme de oi care cutreieră insulele la fel de libere ca păsările cerul. Sunt la fel de indispensabile peisajului precum stâncile aproape verticale pe care le urcă și există, practic, peste tot. Sunt adesea văzute agățate de cele mai abrupte fețe de rocă și, deși nimeni nu știe ce Dumnezeului așteaptă, sunt adesea surprinse prăbușindu-se.

Unele insule sunt accesibile prin poduri și tunele, altele doar cu barca sau elicopterul. Deși acesta din urmă îți poate suna ca o soluție extravagantă rezervată doar celor răsfățați de soartă, prețurile sunt, de fapt, mult mai prietenoase decât ți-ai imagina și este o metodă excelentă de a ajunge în locuri izolate precum frumoasa insulă Mykines. Aceasta este recunoscută pentru păsăretul extrem de divers ce include gâsca de mare, fulmarul, pufinul și haematopusul (pasărea națională a Insulelor Feroe).

Drumuri șerpuite ce străbat o țară a minunilor de stâncă

Citește mai mult: http://www.momondo.ro/inspiratie/ghid-turistic-insulele-feroe/

DISTRIBUIȚI