DISTRIBUIȚI

Nisipul din clepsidră se scurge, luna august așteaptă înfrigurată să intre în scenă și să dea colțul, iar noi vom avea impresia că pe aceste două acte nu le va despărți mai mult de o bătaie din palme. Și știi ce înseamnă asta? Înseamnă că revărsarea de ospitalitate a Verii după care am suspinat tot anul își va opri brusc cursul. Și gata cu soarele, gata cu bronzul ce se-ntrevede oacheș de sub fuste și gata cu sentimentul că totu-i permis și nimic destul de grav.

Dar înăbușe-ți sughițul, recapătă-ți sângele rece și hai să vedem ce-i de făcut. Două opțiuni se întrevăd la orizont, iar mingea e-n terenul tău și-n niciun altul: ori întinzi pe tavă scuze pentru a nu pleca nicăieri, lăsând astfel august să se ducă ca și cum n-ar fi fost, ori te îndrepți mai la sud de pagină, vezi care destinație îți face cu ochiul și te apuci de rezervări și de visat cu ochii deschiși.

1. Punta Cana, Republica Dominicană

Și dacă, de capul acestei provincii de pe coasta estică a Republicii Dominicane, n-ar fi decât cei 32 de kilometri de mândrețe de plajă, tot nu ne-am abține să o strecurăm în listă. 10 dintre mai sus numiții kilometri aparțin Plajei Bavaro, cândva dedicată mai degrabă localnicilor, actualmente plină ochi de călători veniți cu mic cu mare din toate colțurile de pe planetă.

Dar știm că băuturicile sorbite cu nesaț din nuca de cocos și pozele „spontane” făcute în valuri nebune de Atlantic, oricât de bine ar da pe contul de Instagram, nu sunt de-ajuns pentru că, așa cum spunem noi adesea, ce-i vacanța fără stimulare intelectuală? Că doar ne știi… Descoperă Parcul Ecologic Indigenous Eyes, o bucată de Republică Dominicană nemânjită de mână de om și rezervată cum nu se poate mai cu grijă, fă-ți loc spre oficiul de rezervări drumeții de aici și înoată în toate cele 5 piscine naturale.

După ce-ai domnit-o pe plajă și ți-ai hrănit intelectul, vei vrea, poate, să îți îndrepți atenția către păcătoasa adrenalină care de atâtea se face vinovată în viața cea de toate zilele. Decât să faci cine știe ce prostii acasă, mai bine fă un tur de 1300 de metri cu tiroliana, de la înălțimile pădurilor din Punta Cana. Cei 64 de kilometri la oră ar trebui să fie suficienți cât să-ți sature o vreme pofta de viață și de păcate.

2. Lisabona, Portugalia

Dacă vrei și tu, ca tot omul, să petreci concediul de august în străinătățuri, dar nu ți-a plăcut neam ideea banilor puși de-o parte, Lisabona trage cortina pentru tine și începe să danseze seducător din șolduri. Prețuri de toată frumusețea, marea învolburată cu surferii de pe care se preling picături sărate, bucătăria portugheză de la care nu o să-ți întorci prea abitir privirea și arhitectură ce parcă deplânge vintage-ul… cam asta are de spus capitala Portugaliei.

La cel mult două ore de la aterizare, năpustește-te sălbatic spre un Bacalhau a brás sau/și o porție de sardine încadrate de cartofi la cuptor, urmând să lași porția de scoici asezonate cu ulei de măsline, coriandru, usturoi și vin alb pentru după, după ce stomacul dă semnalul că ar fi pregătit din nou să-și reia postul. Fă sfânta digestie la distanță cât mai scurtă de punctul unde se sparg valurile și asigură-te că o ajuți după putință, udând-o pe alocuri cu binemeritate pahare de vin spumant portughez.

Și după ce soarele dă semne că are chef să cam spele putina, îndreaptă-te degrabă spre Bairro Alto și urmărește un frumos apus din Miradouro de Santa Catarina. Croiește-ți apoi drum spre unul din numeroasele baruri cu muzică live și… ce se-ntâmplă în Bairro Alto, acolo să rămână.


Citeste mai mult: http://www.momondo.ro/inspiratie/destinatii-vacanta-luna-august/

DISTRIBUIȚI