DISTRIBUIȚI

Una dintre cele mai populare trenduri în materie de urbanism este transformarea ruinelor industriale din marile orașe în spații pietonale și parcuri uriașe. Așa au apărut unele dintre cele mai faimoase parcuri din New York, Paris sau Tel Aviv, care demult nu mai amintesc de trecutul lor inestetic. Multe dintre aceste locuri nu mai seamănă deloc cu ruinele urâte care au fost odată, în timp ce alte parcuri au reușit să încorporeze vechile clădiri și instalații în peisajul verde. Iată care sunt cele mai fascinante astfel de ruine industriale transformate în parcuri.

High Line din New York

Unul dintre cele mai cunoscute astfel de proiecte, High Line este o oază de verdeață în mijlocul junglei urbane din New York. La un pas să fie demolată, fosta cale ferată suspendată odinioară deservea cartierul Meatpacking District din Manhattan fiind legătura principală între abatoare, fabrici de procesare și depozitele de carne.

Astăzi, High Line înseamnă peluze îngrijite, artă publică, șezlonguri și peisaje fenomenale cu râul Hudson, ce atrag peste 7 milioane de vizitatori în fiecare an. Inaugurat în 2009, acest proiect urbanistic a dat startul redezvoltării cartierele din vecinătate și a încurajat și alte orașe americane să transforme ruine industriale în zone verzi.

La Coulée Verte René-Dumont din Paris

Totuși, Paris a fost orașul care a început acest trend, transformând foste căi ferate în spații verzi. Creat în 1993 pe locul unei foste linii de navetiști, scoasă din folosință cu două decenii înainte, La Coulée Verte René-Dumont cunoscut și sub numele de Promenade Plantée se întinde pe aproape 5 kilometri, de la Bastille, până la centura de ocolire a Parisului, traversând arondismentul 12. Cea mai populară secțiune este Viaduc des Arts, format din 64 de arcuri sub care se adăpostesc ateliere ale artizanilor și artiștilor locali.

Landschaftspark din Duisburg, Germania

În mijlocul unei foste zone industriale, o fabrică de oțel și fontă a fost regândită drept spațiu pentru evenimente și sporturi de aventură. Este vorba despre Landschaftspark în orașul Duisburg. Aici turnurile și cuptoarele înalte au primit o nouă viață ca pereți de alpinism, în timp de un bazin în care înainte se ținea combustibil acum este cel mai mare centru de scufundări acoperit din Europa, având până și un recif de corali artificial și o epavă.

Deși parcul a fost amenajat de o întreagă echipă de experți în peisagistică, plantele care au crescut în mod natural au fost lăsate să se dezvolte, astfel încât acum abia dacă mai recunoști bătrâna fabrică.

Gas Works Park din Seattle

De-a lungul a 600 de metri din faleza Lacului Union a fost amenajat o uriașă zonă verde ce a „înghițit” rămășițele unei foste rafinării din Seattle. Din Gas Works Park poți admira și una dintre cele mai frumoase priveliști cu orizontul metropolei americane, cu hidroavioane decolând de pe lac spre Insulele San Juan.

Deschis în anii ’70, Gas Works este un exemplu timpuriu de spațiu public post-industrial. Recent, Seattle a reușit să transforme o altă zonă părăsită din Golful Elliott într-un parc de sculpturi pe mai multe etaje numit Olympic Sculpture Park.


Read more: https://www.ghiduri-turistice.info/ghid-turistic-8-ruine-industriale-transformate-in-parcuri-faimoase