DISTRIBUIȚI

Deschide-ți frumușel calendarul cu arcuri, scoate-ți markerul roșu și însemnează cele mai importante evenimente de pe glob din 2017.

Sperăm că nu ți-ai propus să lenevești în 2017 când lumea e plină ochi de evenimente, aniversări colosale, inaugurări de importanță istorică sau evenimente astrologice pe care un călător cu un oarecare scaun la cap nu va putea să le rateze.

Finland 100 – Finlanda

2017 este un an mare pentru Finlanda; cetățenii acestui prea-nordic capăt de Europă sărbătoresc 100 de ani de independență față de Rusia, iar așa ceva nu se poate petrece altfel decât cu tot fastul din lume. Anul Nou este întâmpinat în Helsinki cu o explozie de artificii albe și albastre în seara lui 31 decembrie, iar tema cu care s-a ales aici apropiatul 2017 – „Together” – îi curtează pe toți finlandezii și pe cei care se consideră prieteni. Cu mic, cu mare, aceștia sunt încurajați să se adune cu ocazia diferitelor evenimente pentru a sărbători cultura și istoria țării.

Finland 100 este încă în proces de aprobare și continuă să își updateze website-ul. Așteaptă-te ca lumini și instalații strălucitoare să prindă viață la lansarea evenimentului și, de fapt, în toată țara, și să rămână așa cât e anul de lung pentru a aminti de moștenirea naturală și istorică a Finlandei.

Cui să amintească, întrebi? Oricărui ochi ce poftește să privească. Încearcă un scurt exercițiu de memorie și vezi dacă în sertarul pe care scrie „copilărie” mai găsești celebrele personaje Moomin; dacă scotocitul a dat rezultate, vei fi bucuros să afli că Muzeul Moomin va fi inaugurat pentru a sărbători centenara independență națională, punând pe masă mai bine de 2000 de lucrări desprinse din cărțile copiilor finlandezi.

Aniversarea de 150 de ani a Canadei – Ottawa, Canada

Undeva de partea celalaltă a oceanului, 150 de suflări vor veni de hac unui număr egal de lumânări pentru a sărbători cei 150 de ani de Confederație a Canadei. Dacă se întâmplă se te afli prin preajmă, asigură-te doar că mai păstrezi în tine suficientă răsuflare pentru restul evenimentelor de peste zi: artificiile piromuzicale, concertele și numărătoarea inversă petrecută pe Dealul Parlamentului sunt lucruri care îți vor solicita toată capacitatea plămânilor.

Tot anul 2017 va sărbători evenimentul, oferind intrare liberă în Parcul Național, iar dacă îți mobilizezi forțele și pe tovarășii de călătorie și ajungeți în Parcul Național Bruce Peninsula din Ontario, vei avea dovada unui trafic ireproșabil, în care stâncile înghețate dau prioritate, cu toată gentilețea, unor ape curate ca lacrima.

Dacă ajungi aici pe aripi de octombrie, noiembrie sau decembrie, alătură-te Societății Regale de Astronomie pentru a urmări Noaptea Cerului Întunecat (Dark Sky Night), de pe întinderi sălbatice de câmpie, acoperit de o pătură de constelații. În zilele din adâncul iernii, traversează podul din Parcului Național Point Pelee, așezat parcă un pic… nelalocul lui, deasupra mlaștinilor înghețate și ele.

Jocurile Olimpice de iarnă 2017 – Sapporo, Japonia

Pentru a treia oară în istorie, Sapporo urmează să găzduiască Jocurile Olimpice de iarnă din Asia. Pentru toată adrenalina și senzațiile pe care cordul tău le poate simți în timpul ceremoniilor de deschidere și, respectiv, închidere, rezervă-ți un loc pe stadionul Sapporo Dome pe 19 și pe 26 februarie.

Cupola proiectată de arhitectul japonesc Hiroshi Hara și îmbrăcată în lumini care se schimbă la cheremul unghiurilor din care sunt privite oferă un spectacol în toată regula. Asta, în vreme ce suprafața-i retractabilă face ca același teren din gazon artificial necesar unui meci de baseball să se transforme la cerere într-un perfect teren de fotbal.

Vei putea asista la nu mai puțin de 11 sporturi de iarnă, printre care patinaj și sărituri cu schiurile; acestea din urmă lăsându-se negreșit cu cei mai buclucați ochi de care ești în stare atunci când, în fața lor, schiorii se avântă de la o înălțime de 130 de metri, de pe Stadionul Ōkurayama Ski Jump.

Dar poate că ești genul care trebuie să se vadă pe sine în prim-plan, iar postura de privitor nu te coafează întru totul; în cazul acesta, fă o plimbare prin Parcul Central, Odori, și vezi cum te înțelegi iarna asta cu patinele.

Când: 19 – 26 februarie 2017

Unde: Stadionul Sapporo Dome din Sapporo, Japonia

Deschiderea parcului Ferrari Land – Tarragona, Spania

Cei care își simt sângele pulsând în vene numai atunci când turațiile de motor își aud ecoul în coșul pieptului să facă bine să-și rezerve loc în prima linie la inaugurarea noului parc tematic din cadrul PortAventura World. Pe 7 aprilie 2017, Tarragona spaniolă rezervă mașinilor sport 60.000 de m2 pentru deschiderea unui noi lumi Ferrari.

Îți poți prea bine închipui că nu sunt acolo lucruri pe care le vezi în fiecare zi. Doar dacă nu ai cumva ascuns în garaj cel mai înalt și mai rapid accelerator vertical din Europa sau un motor care atinge 180km/h în 5 secunde.

Dacă Räikkönen este pe lista ta cu idoli, presupunem că nici nu vei aștepta finalul întrebării „Ai vrea să participi la cursa de 570 de metri pe circuitul…?” și te vei năpusti ca apucat sub capota roșie. Și probabil că ți-ar fi mai ușor să refuzi un pahar de apă în plină arșiță decât să spui „nu” unui simulator de Formula 1.

După ce ți-ai saturat privirea și pomeții de roșu, arestează o porție de mâncare italiană la trattoriile din apropiere, la umbra fațadelor Colosseumului, La Scala sau Campanilei San Marco, ridicate pentru a aduce un aer de Italia în acest colț de Spanie.

Când: 7 aprilie 2017

Unde: Tarragona, Spania

Lansarea trenului Belmond Andean Explorer – din Cuzco până în Arequipa, Peru

Ahoy, călători! Noul tren care se încumetă să străbată Anzii va fi lansat în mai 2017 sub numele de Belmond Andean Explorer, într-o călătorie ce își va cunoaște debutul din Cuzco, capitala istorică a Imperiului Incaș.

E lesne de închipuit că pasagerii vor avea parte de un tratament a-ntâia, dar nu așa ușor de prefigurat cu ochii minții tot luxul care li se va așterne la picioare; de la spațiul de lounge la adăpostul căreia va sta un pian uriaș și până la zona de observație care se oferă fotograf al Altiplano-ului, cel mai înalt platou alpin de pe pământ (după cel al Tibetului), călătorii vor păstra pe veci în cutia cu amintiri întinderile largi de câmpie andină. Altitudinea de 3500 de metri va face din această călătorie, cea mai înaltă cunoscută vreodată de o roată de tren. Cel puțin, de pe Pământ.

În funcție de itinerariul pe care îl alegi, vei avea ocazia să explorezi Lacul Titicaca, Canionul Colca și Peșterile Sumbay. Poftiți, vă rog, pe rând în vagoane, pentru două nopți petrecute în cabine luxoase, îndestulându-vă cu cele mai fine mâncăruri și haideți să ajungem fericiți la destinație, în orașul Arequipa.

Când: Mai 2017

Unde: Cuzco, Peru

Concursul Muzical Eurovision – Kiev, Ucraina

Eurovision, cel mai mare concurs anual de muzică, mai bătrân, probabil, decât cei mai mulți dintre noi, ajunge în 2017 în Ucraina. Pe 9, 11 și 13 mai, Centrul Internațional de Expoziții din Kiev își pune scena la dispoziția ediției cu numărul 62, iar tu nu ți-ai putea face un cadou mai frumos decât să fii acolo.

Pentru un tablou grandios întinzându-ți-se în fața retinei, înfățișează-te în Piașa Sofiyska unde vei vedea toți participanții reuniți sub Covorul Roșu pentru ceremonia de deschidere din Catedrala Saint Sophia (OOT, să ne fie cu iertare că nu ne putem abține să menționăm că face parte din Lista Patrimoniului UNESCO).

Sub cele 13 cupole ale catedralei, înconjurată de mozaicuri și fresce, mintea iscoditoare a omului nu-și va putea pune altă întrebare decât „care dintre cei 43 de participanți va câștiga oare?”.

Când: Finalele au loc pe 13 mai, 2017

Unde: Catedrala Sfânta Sofia, Kiev, Ucraina

Eclipsa Totală de Soare – Hopkinsville, Kentucky

Să presupunem că într-adevăr există reîncarnare și nu pierzi cine știe ce dacă ratezi o Eclipsă Totală de Soare în viața asta. Mare lucru, sigur mai prinzi una în viața viitoare. Dar dacă, totuși, nu există? Ce facem? Nu te-ai zgâria pe ochi că n-ai pus-o și tu o călătorie în 2017 în Hopkinsville din Kentucky ca să privești cea mai frumoasă coroană solară? Ba bineînțeles. Că doar momentul în care luna se aliniază cu Soarele și dezvăluie un inel de lumină întins pe nemărginirea cerului nu e lucru de văzut la televizor.

Și deși eclipsa va fi vizibilă pentru numai 2 minute și 40 de secunde pe 21 august, evenimentele din preajma acestuia vor dura de pe 9 până pe 21. De ce? Că Dumnezeu îți dă, dar nu-ți bagă și-n traistă, iar pământenii și-au dat seama că, pentru a profita cum se cuvine de acest eveniment cosmic, se cere o sărbătoare terestră prelungită. Summer Salute festival te așteaptă cu muzică live, standuri cu mâncare și jocuri pentru familii. Caută pe siteul Eclipseville și vezi ce recomandări găsești acolo pentru ceva priveliști adunate din parcurile din apropiere.

Când: 21 august 2017

Unde: Hopkinsville, Kentucky, SUA

Star Wars: Filmările episodului VII – Wild Atlantic Way, Irlanda

Din 1999 încoace, întâmplările desprinse din galaxii vecine au împânzit Irlanda în lung și-n lat. Dacă norocul face să te afli în zona Malin Head din ținutul Donegal, vei vedea probabil o clădire curioasă care aduce a nava spațială Millenium Falcon, a lui Han Solo. Dacă se întâmplă se afle prin preajmă și o echipă de filmări de la Hollywood, misterul e rezolvat: se filmează cel de-al șaptelea episod Star Wars care va vedea lumina în decembrie 2017.

Rezistă ispitei de a te duce pe platouri și a împroșca cu întrebări despre noul film în stânga și în dreapta; echipa lucrează sub jurământul ținerii sub secret a informațiilor, așa că nu-ți rămâne decât să îmbraci costumul lui Sherlock Holmes dacă vrei să afli cu anticipație spațiile unde se vor filma mult-așteptatele scene.

Din cele cunoscute până acum, noi mai știm că, în afară de Wild Atlantic Way, zona unui satuc din Ceann Sibéal va găzdui celebrele personaje , precum și o replică a insulei Skellig Michael (înscrisă pe Lista Patrimoniului UNESCO) și cunoscută din episoadele anterioare ale filmului.

Când: filmările vor continua pe tot parcursul anului 2017, iar filmul va apărea în luna decembrie

Unde: Wild Atlantic Way, Iranda

Citeste mai mult: momondo.ro

DISTRIBUIȚI