DISTRIBUIȚI

Kazahstan, Uzbekistan, Turkmenistan… Te sperie idea unei călătorii aici doar când citești numele câtorva țări din Asia Centrală? E de înțeles. Acest loc nu are o reputație prea bună, însă a venit momentul să lași preconcepțiile în urmă. Asia Centrală devine o destinație turistică tot mai căutată!

Iată câteva dintre miturile despre Asia Centrală care nu au o legătură prea strânsă cu realitatea.

Nu o să ai ce să mănânci

Atunci când te gândești la bucătăria din Asia Centrală probabil că îți vin în minte mâncăruri cu un aspect sau gust nu tocmai apetisant. Dacă lucrurile stau așa în cazul tău, atunci să știi că te înșeli. Localnicii care au de-a face cu turiștii sunt cât se poate de atenți la acest aspect și nu o să te oblige să mănânci codițe de miel sau carne de cal, decât dacă ești curios să încerci un astfel de meniu. Ei o să-ți propună mâncăruri tradiționale care deja sunt foarte populare în Europa. O să poți mânca diferite tipuri de orez, supe excelente, samsa, shashlik (kebab) și nu numai. De asemenea, dacă ajungi în Asia Centrală trebuie neapărat să încerci tradiționala pâine rotundă din Uzbekistan, care este cât se poate de delicioasă.

Ești în pericol

În rândul celor mai comune preconcepții despre Asia Centrală apare și ideea că acolo ești mereu în pericol. Trebuie să știi însă că lucrurile nu stau așa. În ultimii ani, Asia Centrală a devenit o destinație turistică tot mai căutată de călătorii îndrăgostiți de aventuri și de locuri mai puțin încărcate de vizitatori. Astfel, localnicii sunt obișnuiți cu turiștii și sunt primitori. Trebuie însă să fii atent la ceea ce se întâmplă în jurul tău și să nu pici pradă răufăcătorilor. Așa cum poți să rămâi fără bani și lucruri în Paris, Roma, New York sau orice alt loc excepțional de pe hartă, la fel se poate întâmpla și în Asia Centrală dacă nu ești cu ochii în patru. De asemenea, la fel ca în cazul oricărei alte călătorii, asigură-te că știi dacă există cartiere periculoase pe care trebuie să le ocolești. Este foarte important să te pui la curent și cu informațiile oferite de Ministerul Afacerilor Externe. De aici poți să vezi ce țări au avertismente de călătorie și dacă poți sau nu să mergi acolo.

Mijloacele de transport sunt îngrozitoare

Dacă pe vremuri în Asia Centrală circulau avioane care păreau desprinse dintr-un film despre Apocalipsă, acum lucrurile s-au mai schimbat. Noi companii aeriene s-au conformat standardelor impuse de timpurile actuale, iar călătoriile cu avionul sunt mult mai sigure. De asemenea, în țări precum Uzbekistan există o rețea nouă de trenuri care circulă mult mai rapid și în condiții sigure. Astfel, șterge problema transportului din lista cu preconcepții despre Asia Centrală.

Totul e scump

Dacă îți dorești să stai la un hotel de patru sau cinci stele atunci când vizitezi țări din Asia Centrală, trebuie să știi că o să te coste ca atare. Asta nu înseamnă că totul este scump. Spre exemplu, în marile orașe precum Tashkent (Uzbekistan), Astana (Kazahstan), Dushanbe (Tajikistan) și nu numai, o să găsești locuri de cazare pentru toate buzunarele. De asemenea, în orașele mai mici o să fii luat pe sus de localnicii care te vor invita să stai într-o cameră de la ei din casă în schimbul unor sume mici. Această variantă este excelentă dacă vrei să cunoști cât mai bine cultura locului în care te afli. Desigur, trebuie să ai grijă în casa cui intri!

Că tot vorbim de bani, călătoria până în Asia Centrală s-ar putea să te coste destul de mult. Astfel, asigură-te că verifici prețul transportului din timp.


Read more: https://www.ghiduri-turistice.info/ghid-turistic-6-preconceptii-despre-asia-centrala-pe-care-sa-le-lasi-in-urma