DISTRIBUIȚI

Litoralul românesc nu prea e pe gustul meu: prea mare aglomerația, prea mult kitsch, prețuri prea mari, în multe locuri servicii prea proaste. Totul e prea pentru mine dar cel mai mult mă deranjează că atunci când merg la plajă trebuie să mă strecor cu mare grijă pentru că în plin sezon nu ai unde să arunci un ac pe plajă. Singurele locuri după care tânjesc sunt Vadu, Corbu și Gura Portiței dar sunt în plan. La doi pași de România însă, tot la Marea Neagră, am găsit 5 plaje minunate, nu seamănă una cu alta și cel mai important, sunt sălbatice și pustii sau aproape pustii.

1. Krapets – Ezerets

La 18 kilometri de vama României cu Bulgaria (via Vama Veche), între două sate de pescari e o plajă lungă cât o zi de post. Doar cunoscătorii ajung aici, mulți dintre ei bulgari și câțiva români. Există o plajă drăguță, cu faleză și în satul Krapets unde am văzut destule locuri interesante de cazare dar și destulă agitație cât să mă facă să merg puțin mai spre sud, spre Ezerets.

Drumul prăfuit, de țară, ce pare că nu duce decât în lanurile de grâu ale localnicilor, ajunge într-un sfârșit la o pădure de pini, chiar pe malul mării. Pentru o clipă am avut impresia că m-am teleportat în Grecia, cu o mare albastră-verzuie, cu pini, maluri înalte roșiatice și doar o mână de oameni pe o plajă de kilometri. Și atât de aproape de România! Dacă îți place să stai la cort sau ești flower power și mergi cu rulota, aici e locul ideal să mergi. Dacă rămâi fără provizii, satul e aproape și poți merge să mai târguiești câte ceva sau ia masa în complexul Wild Duck din sat – au mâncare bună și prețuri asememenea.

Cum ajungi: în dreptul localității Ezerets faci stânga pe E87 (e un panou publicitar cu restaurantul Wild Duck) și traversezi câmpul până la mare.

2. Shabla

La doar o aruncătură de băț de Ezerets și la 30 de km de granița cu România e o plajă cu adevărat pustie și sălbatică. E drept, și peisajul din jur e puțin dezolant – orășelul ăsta pare părăsit dar și plaja de aici e la baza unei faleze așa că după ce cobori la mare pe scările improvizate, nu mai vezi decât Marea Neagră cea albastră. Nu e o plajă amenajată așa că mai sunt alge aduse de curenți și destul de multe scoici. Dacă mergi o sută-două de metri mai la stânga însă, nisipul e curat și poți să-ți așterni liniștită prosopul, să scoți cartea din geanta de plajă și să stai la soare. Nu o sa te deranjeze nimeni, promit!

Cum ajungi: din E87 mergi spre Shabla, urmează indicațiile către far și în dreptul lui fă stânga.

3. Tyulenovo

De locul ăsta sigur ai mai auzit pentru că e preferatul celor care fac scuba diving, snorkeling; cliff-jumping, deep water solo și alte nebunii extreme în materie de sporturi ce implică apa și stâncăriile. Asta pentru că la Tylenovo nu numai că nu este plajă cu nisip dar și malurile înalte roșiatice au cedat locul unor stâncării care dau multora dureri de cap și amețeli. De Tyulenovo de îndrăgosteși la prima vedere sau îl urăști pe veci și-ți promiți solemn că nu mai calci pe acolo, că doar tu nu ai venit la mare să nu intri în mare. Eu nu sunt printre cei mai curajoși așa că nu m-am hazardat să fac echilibristică pe stânci și m-am mulțumit cu un photo shooting și cu un buchet de flori. Cât am zăbovit însă pe acolo, au venit câteva mașini din care a fost descărcat un arsenal de corzi, costume de neopren, butelii șamd.

Dacă vrei să încerci scufundări, am găsit o echipă simpatică ce face asta și acolo. Pentru snorkeling găsești echipament – labe și ochelari cu tub – la prețuri de la 70 de lei la Decathlon de exemplu. Nu uita de aqua shoes, pentru că există riscul să te înțepi în stânci.

Cum ajungi: de la farul de la Shabla fă dreapta și după vreo 7 kilometri ajungi în Tylenovo. Se poate ajunge și pe E87 dar drumul de coastă e mult mai frumos, plus că e liber. Când ajungi la plaja din centrul satului – de fapt e un mic golf pe care îl recunoști imediat datorită bărcilor pescărești parcate pe mal – cotește la dreapta și în dreptul stâncii care mușcă din mare oprește. Ai ajuns.

4. Russalka Beach

Russalka e un sat de vacanță mărișor unde accesul este condiționat de plata unui bilet, evident. Pentru parcare, care este păzită, am plătit 10 leva și apoi mi-am îndreptat grbită pașii to the beach – adică la stânga, după cum mi-a indicat portarul – pentru că era deja ora 5 după-amiaza.

Complexul e mare, are vile de 3 și de 4 stele (am auzit totuși că nu ar fi cele mai bune condiții dar cum nu am fost, nu pot să bag mâna-n foc), restaurante, mai multe plaje, terenuri de sport, piscine șamd. Plaja din stânga e micuță, între stânci, apa e limpede și albastră și stâncile care răsar din mare te fac să crezi că ești undeva departe, nu la doi pași de casă. Dacă vrei mai multă intimitate, trebuie să treci pe sub o piatră și în doi timpi și trei mișcări ai o plajă numai a ta.

În orice caz, îți recomand să stai o zi întreagă la Russalka și să mergi și pe plajele mari, de lângă piscine pentru că din ce am văzut eu în fotografii, sunt spectaculoase.

Cum ajungi: din Tyulenovo mergi pe drumul 901 în direcția Varna, treci de Kamen Bryag și faci stânga la indicatorul spre Russalka Holiday Village.


Citeste mai mult: https://www.travelgirls.ro/noutati/5-plaje-pustii-la-doi-pasi-de-romania.html

DISTRIBUIȚI