DISTRIBUIȚI

Pentru că s-a dus luna februarie, așa-zisă luna iubirii și pentru că nu credem în clișee, mai ales când vine vorba despre turism, am adunat laolaltă 5 orașe mititele din Europa unde poți fugi tot timpul anului pentru o escapadă romantică. Sau te poți duce singură acolo ori cu fetele dar e foarte posibil să te îndrăgostești până peste cap. De un localnic, de un turist ca și tine, de recepționerul de la hotel sau pur și simplu de locurile pe care le vezi.

Asti, Italia. Visul unei romanțe italiene include o vespa, doi amorezi, o porție de spaghetti cu trufe și un prosecco. Mamma mia!

Nu-mi explic de ce, dar în Italia am impresia de fiecare dată că la toate balcoanele e câte o Julietă care își așteaptă iubitul și că toți italienii sunt niște Romeo inamorați până peste cap, cărora le stă mintea doar la iubitele lor. Adevărul e că italienii sunt mai degrabă niște Casanova, dar asta e altă poveste. În orice caz, fie că vorbim despre Veneția, unde anual se căsătoresc sute de cupluri din toată lumea, de Verona îndrăgostiților cu destin tragic sau de fermecătoarea Coastă Amalfi, toate sunt destinații preferate pentru o escapadă romantică.

orase romantice Europa Asti Italia2

n Piemonte, nu departe de Torino, e un orășel puțin turistic, de care cei mai mulți români nu au auzit niciodată: Asti. Nu o să-l găsești în cataloagele agențiilor de turism și nici internetul nu abundă în informații despre el. Dar asta nu e neapărat de rău augur pentru că nouă ne plac tare mult satele și orașele unde majoritatea oamenilor pe care îi întâlnești pe stradă sunt localnici, nu turiști.

Pentru că suntem în Italia, locul perfect pentru mâncat ceva delicios, din bucătăria locală și la prețuri rezonabile e una osteria. Am mai vorbit despre acest tip de local când am fost la Veneția așa că nu mai intru în detalii. În orice caz, în Piemonte nu te da în lături de la niciun preparat cu brânză (în special robiola di Roccaverano și robiola di Cocconato) și trufe pentru că e specialitatea lor. Totul udat din plin cu vin spumant (Asti spumante), căci Asti e cel mai potrivit loc din Italia unde să bei așa ceva.

orase romantice Europa Asti Italia3

Ce-ți recomand:

  • Torre Troyana sau, pe românește, Turnul cu Ceas e singurul dintre cele 12 turnuri rămase în picioare în Asti (din 150 câte erau pe la 1400). Se spune că ceasul, care a fost adăugat turnului în 1420, îi ajută pe îndrăgostiți să nu întârzie la întâlnire.
  • Palazzo Mazzetti e astăzi muzeu dar pe vremuri era reședința familiei cu același nume. Una dintre poveștile haioase de aici e cea a candelabrului uriaș din sticlă de Murano care, cu doar câteva zile înainte de deschiderea muzeului (după restaurare) s-a desprins din tavan. Continuarea o afli doar dacă vizitezi muzeul.
  • Catedrala gotică Santa Maria Assunta, veche de mai bine de 600 de ani e un loc minunat unde să te odihnești sau să te ascunzi de soarele dogoritor al verii. Dacă te interesează recordurile, trebuie să știi că e cea mai mare catedrală din Piemonte și una dintre cele mai importante din toată Italia. Sigur, eu mă gândesc cum ar arăta o nuntă aici.
  • Dacă ești cu mașina, mergi pentru o degustare de vin ceva mai specială, la Barbaresco – sunt în jur de 30 de km până acolo. Sala în care se face degustarea e o bisericuță în care, sigur, azi nu se mai țin slujbe dar detaliul ăsta mi se pare cu adevărat inedit.
  • Nicio poveste de dragoste nu e completă fără un cal alb. În Asti, de 800 de ani încoace, are loc un festival inedit. Pe scurt, în a 3-a duminică din septembrie, zeci de cai și călăreți se întrec într-una dintre cele mai importante curse din Italia. Dacă ai fost în Toscana, evenimentul seamănă cu cel din Siena și transformă Asti într-un oraș medieval în sărbătoare.
  • În fiecare miercuri și sâmbătă, de la 7:30 la 1 după-amiază, în Campo del Palio găsești toate bunătățile pământului, vândute de producători locali. Dă o raită pe acolo, n-o să-ți pară rău.

orase romantice Europa Asti Italia

Bruges, Belgia. Condimentează-ți relația cu o porție de afrodisiace: scoici și ciocolată

Bruges e ca o poveste. Casele încremenite în timp, străzile pavate, ciocolateriile înșirate una lângă alta și pe bulevardul principal și aproape la fiecare colț de stradă, parcurile și o plimbare cu vaporașul pe canale vor smulge declarații de dragoste și din gura celor care nu prea se dau în vânt după cuvinte siropoase. Eu l-am văzut în extra-sezon, la început de sfârșit de toamnă; un noiembrie cald totuși, cu milioane de frunze colorate trosnind sub pași și cu puțini turiști bulucindu-se pe străzi.

Unul dintre cele mai bune momente să te plimbi printr-un Brugge pustiu e duminică dimineața, când majoritatea locuitorilor sunt la slujbă iar turiștii nu au ieșit încă din hoteluri. Îți garantez că până la miezul zilei vei avea un orășel numai al tău!

orase romantice Europa Brugge Belgia


Citeste mai mult: https://www.travelgirls.ro/idei-de-vacanta/5-orasele-din-europa-unde-dragostea-pluteste-n-aer.html

DISTRIBUIȚI