DISTRIBUIȚI

Creta, cea mai mare insulă grecească, este un adevărat paradis pentru turiști: plaje de vis, orașe cosmopolite, vestigii istorice antice, mâncăruri gustoase și sănătoase. Pentru toate acestea şi mai mult vei iubi şi tu Creta.

Elafonissi – plaja cu nisip roz

Situată în sud-vestul Cretei, Elafonissi este o mică insulă, separată de ţărm de o lagună cu apă caldă, ce nu are mai mult de un metru adâncime. “Insula cerbului”, aşa cum se traduce Elafonissi, se află la 75 de km de Chania şi atrage, în timpul verii, mii de turişti zilnic datorită nisipului alb al plajei care, în multe locuri capătă nuanţe roz, graţie miilionelor de bucăţele de scoici pe care le conţine. Apa limpede, albastră-verzuie, îţi va aminti de un paradis exotic din care nu vei mai dori să pleci.
Pentru a ajunge de pe ţărm pe insulă va trebui să treci prin apă însă nu te speria pentru că nu e deloc adâncă. Se spune că Elafonissi este locul unde, în 1824 turcii au masacrat aproape 850 de femei şi copii care se ascundeau de otomanii ce asaltaseră Creta. Nisipul roz de pe ţărm reprezintă sângele celor ucişi, o placă memorială fiind instalată în memoria victimelor în cel mai înalt punct al insulei.

Σχετική εικόνα

Agios Nikolaos – Saint Tropez-ul Cretei

 Agios Nikolaos e un orăşel cosmopolit, adesea comparat cu Saint Tropez, cu plaje premiate cu Blue Flag, străduţe înguste şi întortocheate şi ape stăvezii, pe care îl vei îndrăgi din primul moment. În centrul oraşului se află lacul cu apă dulce Voulismeni, cunoscut ca “lacul fără fund”, pe malurile căruia se află o mulţime de cafenele, taverne şi buticuri. Conform legendei, Artemis şi Atena se îmbăiau în apele acestui lac, bunăoară numit “bazinul lui Artemis”, care din 1870 are legătură cu portul printr-un canal. Pe străduţele care urcă de la mare spre centru, vei descoperi în magazine obiecte tradiţionale cretane, broderii, ateliere tradiţionale de ţesut ori de icoane bizantine, cafenele chic, kafenion pitoreşti (bistrouri), mezedopolio (mici taverne tradiţionale) – preferatele localnicilor. Din Agios Nikolaos poţi lua vaporul pentru o croazieră până la peştera Barbarossa şi Spinalonga – fortăreaţă Veneţiană, insula leproşilor. Pentru plajă, ai de ales între Kitroplatia (în centrul oraşului), Eot (în mini-golful de lângă portul de yachturi) ori Almiros (la 2 km în afara oraşului – o plajă cu eucalipt, stuf şi papură).
Αποτέλεσμα εικόνας για agios nikolaos crete

Palatul Knossos

Knossos, palatul regelui Minos, fiul lui Zeus, se află la numai 5km de Heraklion, capitala insulei şi este cel mai mare şi mai rafinat palat al civilitzaţiei minoice. Construit pe la 1800 î.d.H, primul palat a fost distrus 100 de ani mai târziu, în urma unui cutremur dar a fost reconstruit imediat. Regrupa peste 1000 de încăperi, avea un sistem de canalizare foarte bine pus la punct, toalete şi străzi pavate. În jurul curţii centrale se ridica un ansamblu de clădiri (dezvoltat pe mai multe hectare şi având 5 etaje) unde locuiau peste 300 de persoane – familia regală şi servitorii).

Σχετική εικόνα

Orare de vizitare: zilnic
mai – octombrie: 8:00 – 19:00
noiembrie – aprilie: 8:00 – 17:00
Intrare gratuită pentru studenţii din UE.

Se spune că în acest palat se găseşte faimosul labirint subteran unde, conform mitologiei, trăia Minotaurul – urmaşul soţiei împăratului Minoa Pasifae şi a unui taur. Această creatură avea corp de om şi cap de taur. De aceea împăratul l-a întemniţat în labirintul de sub palatul său unde îi trimitea pentru hrană jertfe umane. Monstrul a terorizat astfel omenirea până când eroul Tezeu a reuşit să îl ucidă cu ajutorul Adrianei, fica împăratului. În palat vei vedea cu siguranţă bustul lui Evans, coarnele de taurşi sala tronului. Tot aici sunt păstrate 100 de vase uriaşe de negoţ care serveau pentru conservarea recoltelor.


Citeste mai mult: https://www.travelgirls.ro/idei-de-vacanta/5-motive-sa-iubesti-creta-2.html

DISTRIBUIȚI