DISTRIBUIȚI

Ştiam de Podul din Avignon de când am învăţat să buchisesc en français. Sigur că de asta se face vinovat celebrul de-acum cântec Sur le Pont d’Avignon, pe care mai toţi copiii îl fredonează la şcoală. Aşa că am hotărât ca în periplul peste munţii şi văile Provencale să punem tabăra, preţ de două zile, în cel mai mare oraş din regiune: Cité des Papes. Şi bine-am făcut.


Acum, dacă ai depăşit de ceva vreme vârsta şcolară, poate că ai auzit de Avignon în alt context. Cel al Festivalului d’Avignon care se desfăşoară aici an de an, în iulie. Dacă în celelalte luni din an oraşul nu e chiar sufocat de turişti, ei bine, aproape toată luna iulie în Avignon e zarvă mare. Spectacole de teatru, operă, cinema, muzică, expoziţii şi dezbateri de tot soiul transformă partea veche a oraşului într-un adevărat forum. N-ai cum să te plictiseşti. Cu toate astea, preţurile la cazare cresc destul de mult, couchsurferii pun lacătul pe canapea iar autocarele care pleacă zilnic spre satele pitoreşti din Provence sunt arhipline. Localnicii însă îți recomandă din toată inima să le vizitezi orașul în cea mai animată lună din an.

Palatul Papilor e, de departe, cea mai impunătoare construcție din Avignon. Și pe bună dreptate pentru că reședința papală din Evul Mediu e cel mai important palat gotic din lume. Imaginează-ți cele mai mari 4 catedrale gotice din lume, pune-le una lângă alta și ai în față Palatul Papilor. Pe la 1300, când a fost construit, era reședință pentru papi (care plecaseră de la Roma), fortăreață, biserică și avea și statut de oraș administrativ. Azi se regăsește, desigur, pe lista UNESCO. Mai mult decât atât, cel mai important din Avignon (despre care îți spuneam ceva mai devreme) are loc aici, în fața Palatului dar și în Curtea de Onoare, din interior. Palatul se vizitează și în interior dar pentru asta trebuie să plătești 10,50 € (ghid audio inclus). Ai grijă însă că se formează cozi impresionante încă de la primele ore ale dimineții, doar vorbim despre unul dintre primele 10 cele mai vizitate monumente din Franța. Iar de sus, din fața Catedralei se vede Rhônul și un alt simbol al orașului: Pont d’Avignon.


Citeste mai mult: https://www.travelgirls.ro/idei-de-vacanta/5-motive-sa-iubesti-avignon.html

DISTRIBUIȚI