DISTRIBUIȚI

Pentru trei lucruri vreau să mă întorc cât mai curând în Olanda: ca să văd canalele înflorite ale Amsterdamului în miez de primăvară, să fac un roadtrip prin toată ţara şi să încerc toate mâncărurile olandezilor. Azi voi scrie doar despre ultimul motiv. Pentru că n-am avut decât 2 zile de decembrie la dispoziţie şi un buget limitat ultima dată când am fost acolo, nu am apucat să mănânc prea multe dintre gustoşeniile locului. De fapt, cum am umblat foarte mult pe străzi şi prin pieţele de Crăciun, mesele au fost compuse mai degrabă din cârnaţi şi vin fiert cu aromă de sărbătoare. Dar am aflat de la localnici că Olanda are mai mult de oferit şi ca nimeni n-ar trebui să părăsească ţara saboţilor de lemn până nu încearcă următoatele mâncăruri:

Hering sărat

Olandezii mănâncă pește sărat cu ceapă (Hollandse nieuwe haring) ca și aperitiv. Ce e interesant aici e felul în care o fac. Obiceiul spune că heringul se apucă de coadă, se ridică cu mâna deasupra capului și se măncâncă puțin câte puțin. Bănuiesc că în mâna cealaltă se ține o bere rece. „Dezlegarea” la hering se face undeva la sfârșitul lui mai-începutul lui iunie printr-o licitație caritabilă la Scheveningen.

herin olanda

Brânzeturi

Deși am văzut grămezi de brânzeturi în magazinele din Amsterdam, n-am încercat niciun soi. Abia mai târziu am aflat că Olanda este cel mai mare exportator de brânză din toată lumea. Ce-i drept, abia în călătoria în Provence m-am îndrăgostit cu adevărat de brânzeturi. Se pare că cele mai populare branduri din Olanda sunt Gouda și Edam.

branza olanda

Stamppot

Olanda e o țară destul de nordică așa că mâncărurile cu carne, cartofi și alte legume sunt foarte comune în sezonul rece. Cele mai cunoscute astfel de înăbușituri sunt kale și sauerkraut cu cârnați afumați, șuncă prăjită, cartofi, ceapă, morcov, coaste, măr și caltaboș. Cum am mai gustat ceva asemănător în Germania, îmi imaginez că merge foarte bine cu bere.

Stamppot olanda


Citeste mai mult: https://www.travelgirls.ro/idei-de-vacanta/5-mancaruri-pe-care-le-am-ratat-in-olanda.html

DISTRIBUIȚI