DISTRIBUIȚI

Câțiva ani la rând am avut o tradiție, să merg de ziua mea în Spania. Am explorat astfel mai multe regiuni: sudul cu Barcelona, Girona și Figueres, nordul cu Asturias, centrul cu Madrid, sudul cu Andaluzia. Am rămas cu o amintire tare plăcută, mai ales că Spania a fost mereu pentru mine ultima porție de vară pe care o luam în luna octombrie. Am găsit mereu palmieri verzi, flori, o temperatură tare plăcută, ba uneori am prins zile cu 30 de grade. La o aruncătură de băț de Barcelona, pe Costa Brava, spre Girona, am mai găsit de curând un loc în care aș merge în vacanță. Calella se numește și de când am pus ochii pe locul acesta, nu găsesc decât motive pro să merg acolo în vara asta. E o stațiune pe litoral cu câțiva kilometri de plajă lină dar și zone cu pietre unde aș sta ore lungi pentru snorkeling, o faleză cochetă, un orășel activ și plin de viață, trasee de hiking, parcuri de aventură și rost de leneveală. Prețurile sunt foarte convenabile, un pachet prin Lidl Tour cu bilete de avion, cazare 7 nopți, toate mesele incluse și un tur panoramic al Barcelonei costă 399 de Euro în luna mai.

1. Plajă cât vezi cu ochii

Calella are trei plaje mari și late, în adevăratul sens al cuvântului. Eu am pielea albă și sensibilă, n-ai să mă vezi stând cu orele pe nisip sub soare însă dimineața și seara aș lua plajele astea la picior fără doar și poate:

Plaja Les Roques este situată chiar sub far și e lungă cât o zi de vară, adică are vreo 750 de metri lungime. Aici pare a fi locul preferat pentru cei care fac snorkeling (m-a strigat cineva?) pentru că sunt pietre și stânci deci peștișori și alte vietăți care vin să mănânce.

Plaja Garbí este plaja principală, din fața hotelurilor din Calella, și are 814 metri lungime. Se laudă cu tot felul de premii și certificări europene care îi atestă calitatea și confortul pentru turiști, motiv pentru care nu mă surprinde că e accesibilă pentru cărucioare și bicicliști. Găsești pe plajă și două terenuri de fotbal, nouă terenuri de volei și unul de basket. Ce să zic, mie îmi sună mai bine beach-barul!

Plaja Gran este numită ca fiind cea mai bună plajă din toată regiunea. Se întinde pe vreo 1500 de metri lungime de-a lungul unei faleze moderne pe care au loc frecvent în timpul verii concerte și spectacole. Găsești aici vreo opt beach-baruri (!), două terenuri de fotbal, nouă terenuri de volei, unu de basket.

2. Snorkeling

După cum ziceam mai sus, Plaja Les Roques e perfectă pentru iubitorii de snorkeling și dacă m-ai căuta în Calella în vacanță pe mine acolo m-ai găsi. Sunt câteva reguli pe care să le ții minte când faci snorkeling, reguli pe care eu le-am învățat pe propria piele, la propriu. Chiar dacă te ferești de soare fugind în apă după peștișori, să știi că nu scapi așa ușor. Înainte să intri în apă, aplică pe piele și mai ales pe spate o soluție de protecție solară rezistentă la apă. Ascultă ce zic, peștișorii te pot păcăli să stai la suprafața apei cu spatele descoperit ore întregi și te vei prăji indiscutabil. În rest, ai nevoie doar de o mască bună care să se lipească bine de piele și un tub de snorkeling cu supapă. Labele sunt pentru profesioniști.

3. Farul din Calella

Farul e simbolul Calellei, asta-i clar, și probabil că multe dintre plimbări de seară te vor duce spre el. Am auzit că priveliștea de la apus e cea mai cea. Are vreo 160 de ani de când veghează deasupra coastei Spaniei și este încă funcțional.

Lecția de istorie: Calella a apărut pentru prima dată pe harta peninsulei prin secolul 16 dar ruinele romane găsite aici spun că zona a fost locuită încă din secolul 1 î.Hr. Fiind așezat pe coastă, orașul s-a dezvoltat pe baza comerțului cu textile în port. S-au ținut piețe aici încă din 1328. Bineînțeles, în zilele noastre Calella se ocupă cu turismul în general.

4. Tapas, paellas, mariscos

În urmă cu mulți, mulți ani, eu am început să mănânc cu plăcere pește și fructe de mare și de atunci cred că aș putea trăi doar cu asta. Momentul ăla s-a întâmplat în Spania, pe coasta de sud. O fi atmosfera, o fi vremea, o fi ideea de vacanță, nu știu, dar cele mai bune fructe de mare sunt la mare, asta e clar, iar catalanii se pricep la mâncare. Într-o vacanță în Calella aș mânca vreo trei gustări (tapas) pe zi, vreo două mese cu mariscos (fructe de mare) și paella cu caracatițe mici și cerneală de sepie. Să trecem la subiectul următor că deja îmi plouă în gură.

5. Maraventura Sports Park, Water World, Marineland și alte sporturi

Lucrul care m-a surprins cel mai mult la Calella este că se fac foarte multe sporturi aici. Pe lângă parcurile de aventură acvatică precum Maraventura Sports Park, Water World, Marineland (cu delfinariu!), sunt tot felul de piste și trasee de bicicletă, de alergare iar în octombrie are loc aici chiar și celebrul Iron Man!

6. Trasee prin natură

Am găsit trei trasee marcate foarte faine pe care să le parcurgi dacă vrei să explorezi zona. Și dacă vrei să consumi caloriile din mâncărurile de mai sus.

Traseul Veveriței e scurt și simplu, merge pe faleză, prin parcul Dalmau, prin centrul orașului dar și prin pădurea de pini și stejari de deasupra Calellei.

 • harta traseului
 • dificultate: mică
 • distanță: 3 km
 • timp: 1 oră

Traseul cormoranului e accesibil oricui și te duce pe plajă, pe sub far, urci apoi pe coastă pe un pod din lemn până la turnurile din piatră Torretes și ajungi la far. De sus poți să vezi toată plaja Calellei și să te bucuri de mirosul de lavandă, tamarisc și mușețel și de cormoranii care zboară deasupra mării. Aviz fotografilor!

 • harta traseului
 • dificultate: mică-medie
 • distanță: 3 km
 • timp: 1 oră și jumătate

Traseul vulpii te duce până sus în Parcul Natural Montnegre Forrest iar pe drum ai parte de un spectacol de mirosuri, priveliști și, cine știe, poate chiar te întâlnești cu vreo vulpe sau vreun bursuc.

 • harta traseului
 • dificultate: medie-mare
 • timp: 2 ore și jumătate

7. Viața de noapte, shopping și Calella Summer Nights

Din iulie până în septembrie, oriunde ai merge în Calella dai de câte o activitate artistică din cadrul Nits d’Estiu a Calella (Calella Summer Nights): piese de teatru pe faleză, proiecții de filme în oraș, concerte pe plajă sau la far. Restaurantele și barurile sunt deschise până târziu iar cine vrea să facă cumpărături poate să-și dea în stambă pe o stradă de 2 kilometri cu 500 de magazine.

Citește mai mult: http://www.travelgirls.ro/destinatii/spania-idei-de-vacanta/10-motive-vacanta-calella-spania.html

DISTRIBUIȚI